X

Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a adresat ‘condoleanţe’ familiei lui Slobodan Praljak,decedat după ce a ingerat otravă în sala de şedinţe TPIY

Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a adresat miercuri ‘condoleanţe’ familiei lui Slobodan Praljak, fost comandant al forţelor croate din Bosnia, decedat într-un spital din Haga după ce a ingerat otravă în sala de şedinţe a Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), gest despre care şeful guvernului de la Zagreb a afirmat că ilustrează ‘profunda nedreptate morală’ comisă de instanţă, transmite agerpres .

‘Gestul său, la care, din nefericire, am fost martori toţi astăzi, ilustrează înainte de toate profunda nedreptate morală faţă de cei şase croaţi din Bosnia’, a căror condamnare a fost confirmată în apel de instanţa de la Haga, precum şi ‘faţă de poporul croat’, a declarat Andrej Plenkovic, într-o conferinţă de presă, în care a exprimat ‘sincere condoleanţe’ familiei lui Praljak.

Slobodan Praljak, 72 de ani, a ascultat miercuri confirmarea condamnării sale la 20 de ani de închisoare pentru fapte de epurare etnică, înainte de a declara că respinge verdictul tribunalului. El a scos apoi o fiolă şi-a băut conţinutul. Avocatul său a afirmat că era vorba de otravă.

Citește și : Cehia : Guvernul a DEMISIONAT. Un guvern al lui Andrej Babis este așteptat înaintea summitului UE.

Ulterior, un purtător de cuvânt al TPIY a confirmat că Slobodan Praljak a murit într-un spital din Haga unde a fost transportat după ce ‘a băut un lichid în sala de şedinţe’. ‘I s-a făcut repede rău’, a declarat Nenad Golcevski.

Praljak, inginer şi director de teatru înainte de declanşarea războiului din Bosnia, apoi comandant al forţelor armate ale statului croat autoproclamat Herzeg-Bosna, care a luptat împotriva musulmanilor bosniaci în 1993 şi 1994, a fost citat drept unul dintre responsabilii distrugerii podului otoman de la Mostar.

Pentru mulţi croaţi, Slobodan Praljak rămâne însă un erou. Săptămâna trecută, preşedintele Kolinda Grabar-Kitarovic a scris un mesaj de omagiu, citit la promovarea unei cărţi în onoarea sa, ‘Generalul Praljak’.

‘Contribuţia generalului Slobodan Praljak a fost de o imensă importanţă atât pentru apărarea Croaţiei şi Bosniei împotriva agresiunii sârbe, cât şi pentru supravieţuirea poporului croat pe teritoriul său istoric în timpul războiului patriotic’, a declarat Kolinda Grabar-Kitarovic.

Cu puţin timp înaintea anunţului decesului lui Praljak, preşedinta croată şi-a întrerupt ‘de urgenţă’ deplasarea în Islanda. Pentru Kolinda Grabar-Kitarovic, Praljak a întrupat ‘adevărul pe care el l-a apărat fără odihnă după război’.

Slobodan Praljak şi alţi cinci responsabili ai republicii croate Herzeg-Bosna, entitatea autoproclamată a croaţilor din Bosnia, au asistat miercuri la pronunţarea verdictului la apelul formulat împotriva condamnării lor pentru rolurile avute în războiul din 1993-1994 împotriva forţelor bosniace.

Instanţa i-a găsit vinovaţi de ‘asociere criminală’ în scopul creării unui stat pur croat prin intermediul unei ‘epurări etnice’ bazate pe o campanie de teroare. Cei şase croaţi s-au predat TPIY în 2004.

Imaginea cu cea mai mare încărcătură istorică a acestui ‘război în război’ a fost distrugerea ‘Stari Most’, podul otoman din Mostar, în noiembrie 1993. Numele lui Praljak este asociat acestei distrugeri. ‘Era doar un pod vechi’, declara el în 2004.

Tags: Andrej PlenkovicbosniacondoleanţeSlobodan PraljakTPIYZagreb
Categorii: Diaspora