X

Prim-ministrul Noii Zeelande va face o vizită în China

Prim-ministrul neozeelandez Chris Hipkins a anunţat luni că se va deplasa în China la sfârşitul lunii, cu obiectivul de a întări relaţiile economice ale arhipelagului cu Beijingul, informează AFP, potrivit agerpres.

“Pot să anunţ astăzi că voi conduce o importantă delegaţie comercială în China la sfârşitul lunii”, a declarat Hipkins.

Citeşte şi: Contraofensiva Ucrainei a început. Obiectivele ei nu sunt strict militare – Black News

Aceasta va fi prima vizită a unui lider neozeelandez în China de la începutul pandemiei de COVID-19.

În cadrul vizitei sale, Hipkinks se va deplasa la Beijing, Tianjin şi Shanghai.

Cu toate acestea, prim-ministrul Noii Zeelande nu a precizat data sosirii în China şi nici nu a menţionat vreo întrevedere cu omologul său chinez Xi Jinping.

“Relaţiile noastre comerciale, întărite prin acordul nostru de liber-schimb recent actualizat, s-au dovedit incredibil de solide în ultimii ani”, a adăugat Hipkins.

China este un partener comercial major al Noii Zeelande, aproape un sfert din exporturile neozeelandeze fiind vândute pe piaţa chineză.

Astfel, Hipkins a declarat că doreşte ca relaţiile dintre cele două ţări să rămâne “stabile”.

În trecut, Noua Zeelandă s-a arătat mai puţin critică la adresa Chinei decât aliaţii săi SUA sau Australia, însă Hipkins a declarat cu toate acestea că îşi rezervă dreptul de a adresa Beijingului întrebări preocupante.

Citeşte şi: Privite de la Kiev, atuurile și slăbiciunile Europei sunt dureros de vizibile – Black News

“Dacă avem îngrijorări cu privire la drepturile omului, le vom exprima. Dacă avem îngrijorări în materie de comerţ sau cu privire la o problemă politică, noi le vom împărtăşi”, a insistat premierul neozeelandez.

Tot luni, Chris Hipkins a anunţat că se va deplasa la Bruxelles în următoarele săptămâni şi că va asista la un summit NATO în Lituania.

Tags: australiaBeijingChris HipkinsNoua ZeelandaShanghaiTianjinXi Jinping
Categorii: Știrile zilei