Prim-ministrul scoţian este hotărât să apere legea privind schimbarea identităţii de gen

Publicat:

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a avertizat luni că guvernul său îşi va apăra “riguros” legea controversată ce facilitează recunoaşterea legală a schimbării identităţii de gen în cazul în care executivul britanic încearcă să o blocheze, lăsând să se întrevadă o luptă judiciară, relatează France Presse, potrivit agerpres.  

Adoptat pe 22 decembrie de Parlamentul scoţian, textul introdus de guvernul separatist înlătură cerinţa unui diagnostic medical şi psihiatric când se solicită un certificat de recunoaştere a genului.


Citește și : Doi oameni au murit în urma unei explozii într-o uzină chimică din China

El reduce perioada în care un solicitant trebuie să trăiască în genul dobândit de la doi ani la trei luni, cu o perioadă suplimentară de reflecţie de trei luni, şi trece vârsta minimă pentru a cere acest certificat la 16 ani (faţă de 18 înainte).

“Vom apăra această lege în mod absolut, solid şi riguros şi cu un grad ridicat de încredere”, a declarat Nicola Sturgeon într-o conferinţă de presă la Edinburgh.

De la votarea legii, guvernul britanic al lui Rishi Sunak a avertizat că intenţionează să sesizeze Curtea Supremă pentru a bloca textul, invocând un risc de disparităţi în interiorul Regatului Unit.

“Nu a fost luată nicio decizie”, a dat asigurări luni purtătorul de cuvânt al premierului britanic. Dar acest lucru trebuie să se întâmple până miercuri.

Dacă s-ar angaja pe această cale, Rishi Sunak ar deveni primul locatar din Downing Street care recurge la prevedere, riscând o luptă judiciară şi politică, în timp ce guvernului scoţian i s-a refuzat recent dreptul de către Curtea Supremă de a organiza un nou referendum pentru independenţă.

Adoptată după dezbateri aprinse în parlamentul local, legea recunoaşterii identităţii de gen este acuzată de oponenţi că pune în pericol femeile, în special în ceea ce priveşte accesul la spaţiile care le sunt rezervate.

La rândul său, guvernul scoţian insistă că textul nu afectează legea britanică, care permite excluderea persoanelor transgender din zonele rezervate precum vestiare şi centre de primire.

La Londra, impactul acestei legi este evaluat înainte de a raporta concluziile prim-ministrului, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului britanic.

Citește și : Lupta clanurilor la Kremlin: Valeri Gherasimov, un obstacol în calea Grupului Wagner?

“Împărtăşim preocupările pe care alţii – inclusiv Comisia pentru Egalitate şi Drepturile Omului, precum şi raportorul special al ONU pentru violenţa împotriva femeilor – le au cu privire la text, în special în ceea ce priveşte problemele de securitate pentru femei şi copii”, a spus purtătoarea de cuvânt.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.