Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Publicat:

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă, până la nivel celular, folosind o tehnică de ultimă oră la Sincrotronul European din Grenoble (ESRF), potrivit unui comunicat, relatează miercuri AFP.

Această cartografiere, dezvăluită miercuri în revista Radiology, este opera unei echipe de cercetători de la University College London (UCL) şi ESRF. Aceasta a fost posibil printr-o metoda inovatoare de imagistică, HiP-CT (Hierarhical Phase- contrast tomography), dezvoltată de o echipă condusă de Peter Lee, profesor la UCL, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Această tehnică face posibilă obţinerea unei imagini de ansamblu a unui organ în 3D, la o rezoluţie care variază de la 20 de micrometri până la un nivel celular de 2 micrometri. O rezoluţie, respectiv de 20 de ori până la 200 de ori mai mare decât cea a unui scaner medical.

Această “viziune globală a organelor la o rezoluţie inedită” face posibilă “reducerea lipsei de informaţii care există între imagistica medicală şi tradiţională şi histologie”, în care organele şi ţesuturile sunt tranşate în fragmente ultra-fine”, a explicat profesorul Lee, citat în comunicatul ESRF.

Instalaţia foloseşte un flux de raze X extrem de puternice, în linia de lumină BM18 a sincrotronului din Grenoble, pentru a sonda materia. “Până în prezent, este singurul loc din lume în care organe umane întregi pot fi fotografiate cu o rezoluţie atât de înaltă”, a spus Paul Tafforeau, cercetător la ESRF.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Studiul prezentat miercuri a evidenţiat detalii histologice ale diferitelor părţi ale inimii sănătoase şi ale celei bolnave, cu în special imagini detaliate ale sistemului cardiac, sursa bătăilor inimii.

“Această tehnică are un potenţial enorm pentru a permite lumii medicale să dezvolte noi tratamente”, de exemplu împotriva aritmiei, a apreciat Perry Elliot, director al Institutului de Ştiinţe Cardiovasculare de la UCL.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei Un trib care nu a avut contacte...

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența O turistă fotografiată în timp ce mima un...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE Ursula von der Leyen, realeasă joi la conducerea Comisiei Europene (CE), nu este singura femeie în sferele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.