Pentru prima dată în aproape 50 de ani în partea de vest a Pacificului a patrulat un submarin canadian

Publicat:

Un submarin canadian patrulează în partea de vest a Pacificului pentru prima dată în aproape 50 de ani, într-un context de tensiuni sporite cu Coreea de Nord, a indicat joi Ministerul Apărării canadian, citat de France Presse.

În cadrul unei reuniuni la Vancouver consacrată ameninţării nord-coreene, SUA şi aliaţii lor au lansat un apel în luna ianuarie la intensificarea controalelor maritime pentru a împiedica regimul de la Phenian să ocolească sancţiunile aprovizionându-se ilegal, conform agerpres.


Desfăşurarea submarinului NCSM Chicoutimi ‘consolidează angajamentul Canadei faţă de menţinerea păcii şi a securităţii în regiune’, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor canadiene, căpitanul Rick Donnelly pentru AFP.

Citește și : UE vrea sancţiuni extinse către preşedintele venezuelean Nicolas Maduro

Chicoutimi se află ‘într-o misiune de intensificare a supravegherii asupra Coreei de Nord’, de ‘urmărire a navelor suspecte’ şi a făcut escale în Guam şi în Japonia, potrivit unui reportaj realizat la bord de televiziunea publică canadiană CBC.

‘Echipajul a efectuat patrulări fără un obiectiv precis, precum şi exerciţii cu alte ţări, dar nu a participat (la aplicarea) sancţiunilor împotriva Coreei de Nord’, a afirmat căpitanul Donnelly. ‘Submarinul nu este implicat în securitatea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, în Coreea de Sud’, a adăugat el.

Desfăşurarea a fost planificată ‘cu mai mult de un an în urmă’ şi nu este legată de niciun dosar geopolitic actual în Asia-Pacific’, a adăugat Ministerul Apărării canadian, subliniind că este pentru ‘prima dată în ultimii aproape 50 de ani când un submarin al marinei regale canadiene patrulează în Asia-Pacific’.

Washingtonul şi aliaţii săi, inclusiv Canada, au cerut în luna ianuarie o ‘consolidare a interdicţiei maritime pentru a dejuca transferurile de la navă la navă’ cu scopul de a scăpa de controale.

‘Trebuie să existe noi consecinţe pentru regimul’ nord-coreean la ‘fiecare nouă agresiune’, declarase atunci secretarul de stat american Rex Tillerson.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic Celebrul rapper american Eminem, în vârstă de 51 de ani, va deveni bunic,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.