‘Prima definiţie internaţională’ a sexismului, adoptată de Consiliul Europei

Publicat:

Consiliul Europei a anunţat joi că a adoptat o recomandare care integrează ‘prima definiţie la scară internaţională a sexismului’, un text ce îşi propune să contribuie la eliminarea acestui fenomen prezent ‘în toate sectoarele şi în toate societăţile’, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat emis de organizaţia paneuropeană de la Strasbourg, textul defineşte sexismul ca ‘o manifestare a ‘raporturilor de forţă istoric inegale” între femei şi bărbaţi, care ‘conduce la discriminare şi împiedică emanciparea deplină a femeilor în societate’.


Citește și : PANICĂ în capitala statului Bangladesh: Zeci de oameni se aruncă pe geamuri, după ce un INCENDIU uriaș a cuprins o clădire de birouri (VIDEO)

Recomandarea, adresată celor 47 de state membre ale organizaţiei, a fost adoptată de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei.

Sexismul şi violenţa împotriva femeilor şi fetelor sunt legate, afirmă textul menţionat, ‘dat fiind că sexismul ‘obişnuit’ face parte dintr-un continuum de violenţe’, creând ‘un climat de intimidare, de teamă, de discriminare, de excludere şi de insecuritate’.

Recomandarea, adoptată în siajul unor mişcări legate de #Metoo, invită statele să-şi ‘intensifice lupta contra sexismului în toate mediile’, fiind vorba despre un fenomen prezent ‘în toate sectoarele şi în toate societăţile’.

Textul ‘pune accentul pe ceea ce este un comportament sexist şi le propune diferiţilor actori mijloace concrete de a-l identifica şi a-i face faţă’.

El stabileşte o ‘listă completă de măsuri şi de situaţii în care se exprimă sexismul, de la publicitate la media, trecând prin sectoarele locurilor de muncă, justiţiei, educaţiei şi sportului’, menţionează Consiliul Europei.

Citește și : Parlamentul britanic va dezbate pe 1 aprilie petiţia populară de anulare a Brexit-ului

Acesta precizează, totodată, că limbajul şi comunicarea nu trebuie să ‘consacre hegemonia modelului masculin’, şi recomandă utilizarea ‘formelor neutre’.

Pe de altă parte, Consiliul Europei deplânge faptul că, deşi noile tehnologii sunt ‘vectori ai libertăţii de exprimare şi ai egalităţii între femei şi bărbaţi’, ele permit şi exprimarea unor ”opinii injurioase’ şi manifestarea unor comportamente violente”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.