Prima doamnă a României, greu de pensionat. Carmen Iohannis rămâne profesor la Sibiu, deși președintele va primi casă la București

Publicat:

Prima doamnă a României, greu de pensionat. Carmen Iohannis rămâne profesor la Sibiu, deși președintele va primi casă la București

Prima doamnă a României vrea să mai rămână la Sibiu, pentru cel puțin încă un an. Carmen Iohannis nu renunță la cariera didactică, în ciuda faptului că a împlinit vârsta legală de pensionare.

Carmen Iohannis rămâne profesor la liceul din Sibiu până la finalul anului școlar 2024-2025

Carmen Iohannis este profesoară de engleză la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, acolo unde îndeplinește și rolul de dirigintă pentru elevii care se pregătesc să încheie clasa a X-a E.


În timp ce la București, presa vorbea despre o casă uriașă de protocol care i s-ar pregăti lui Klaus Iohannis, soția acestuia făcea o cerere către conducerea unității, să mai poată rămâne încă un an în învățământ.

În România, vârsta legală de pensionare pentru cadrele didactice este de 62 de ani și 3 luni, la femei, și de 65 de ani, la bărbați (cu stagiul minim de cotizare de 15 ani).

Practic, la 1 septembrie 2024 se pot pensiona pentru limita de vârstă femeile născute înainte de 1 iunie 1962. Carmen Iohannis este născută pe data de 2 noiembrie 1960 și a rămas în activitate pe baza unei cereri depuse în cursul lunii ianuarie și aprobate de Consiliul de Administrație al liceului la care își desfășoară activitatea.

Anul acesta, pe 25 ianuarie 2024, Carmen Iohannis a obținut acordul conducerii pentru menținerea ca titular până la vârsta de 65 de ani, decizie valabilă pentru anul școlar 2024-2025. Și anul trecut, prima doamnă obținuse o decizie asemănătoare. Potrivit noii legi a învățământului, cadrele didactice titulare, pentru care nu a fost emisă o decizie de pensionare, pot rămâne în activitate până la 70 de ani, la cerere.

Prima doamnă și-a păstrat doar jumătate de normă. În 2023, a avut 24 de zile de vizite externe, alături de președinte

Carmen Iohannis nu a cerut doar să rămână titular pe postul de profesor de engleză. Tot în ianuarie, ea a solicitat să i se înjumătățească norma didactică, în anul școlar 2024-2025. În prezent, norma didactică pentru cadrele din învățământul preuniversitar este de 18 ore pe săptămână. Solicitarea a fost aprobată de CA a unității școlare, pe data de 17 ianuarie 2024. De asemenea, o astfel de cerere i-a fost aprobată soției președintelui și la începutul anului trecut, pentru anul școlar în curs.

În 2023, Carmen Iohannis l-a însoțit pe șeful statului în trei turnee externe: în Asia (Japonia, Singapore și Emiratele Arabe Unite) – 6-10 martie și 18-21 martie, în America de Sud (Brazilia, Chile și Argentina) – 18-26 aprilie și în Africa (Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal) – 14-23 noiembrie. Deplasările externe la care Iohannis a fost însoțit de soția lui au totalizat 24 de zile și au avut loc în perioada anului școlar, când erau programate cursuri.

Pe de altă parte, Carmen Iohannis a ținut să-și securizeze titulatura pe post, deși în martie 2024, Klaus Iohannis își anunța oficial candidatura la șefia NATO. Mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg s-a încheiat, oficial, pe 1 ianuarie 2024, dar acesta va preda ștafeta viitorului șef al organizației la summitul din iulie, de la Washington, când Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va aniversa 75 de ani de existență.

Între timp, o eventuală plecare la Bruxelles a devenit imposibilă pentru Klaus Iohannis, după ce Ungaria și Slovacia și-au arătat susținerea pentru actualul premier olandez, Mark Rutte. În aceste condiții, președintele României va anunța joi, 20 iunie, dacă își mai menține candidatura pentru șefia NATO. Liderul organizației trebuie ales cu unanimitate de voturi din partea statelor membre.

Ce salariu încasează Carmen Iohannis

Carmen Iohannis lucrează de mai bine de 30 de ani în învățământ, iar în 2023 a avut venituri salariale de 49.553 de lei, respectiv 4.129 de lei pe lună, ca profesor titular cu jumătate de normă. Soții Iohannis au mai câștigat, fiecare, câte 39.985 de lei din închirierea imobilelor pe care le dețin în Sibiu.

Anul acesta, Klaus Iohannis a renunțat la postul de profesor de fizică, la Colegiul Bruckenthal, pe care l-a ținut ocupat 27 de ani, timp în care a fost inspector școlar, primar al municipiului Sibiu și președine al României. În această perioadă, orele de fizică au fost ținute de cadre didactice netitulare.

În această primăvară, Iohannis a făcut o cerere de pensionare din funcția de profesor titular, invocând limita de vârstă – 65 de ani împliniți pe 13 iunie 2024. Klaus Iohannis își încheie oficial mandatul de președinte al României în a doua parte a anului 2024.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.