X

Prima întâlnire turco-greacă la nivel înalt de la începutul tensiunilor din Mediterana de Est

Miniştrii de externe din Turcia şi Grecia s-au întâlnit joi la Bratislava, prima întâlnire la nivel înalt între cele două ţări de la începutul tensiunilor în jurul explorării rezervelor de hidrocarburi în Mediterana de Est, relatează AFP, potrivit agerpres.

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a avut o scurtă întrevedere cu omologul său grec Nikos Dendias în marja unui forum organizat de centrul de reflecţie GLOBSEC la Bratislava, Slovacia.

Citește și : După ce a învins COVID-ul, cel mai populat oraş din Noua Zeelandă revine la normalitate

Cei doi miniştri au discutat “probleme bilaterale şi regionale”, a informat presa turcă, fără a oferi alte detalii.

La Atena, o sursă din Ministerul de Externe, citată de agenţia de ştiri ANA, a declarat că Nikos Dendias i-a prezentat omologului său turc poziţia Atenei care se opune redeschiderii unei staţiuni-fantomă, Varosha, din partea de nord a Ciprului, aflată sub controlul Turciei.

Redeschiderea parţială joi a oraşului Varosha, unul dintre simbolurile divizării insulei, anunţată marţi de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi de “premierul” autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara), Ersin Tatar, constituie un nou subiect de litigii care riscă să reînvie tensiunile dintre Atena şi Ankara.

În ultimele săptămâni a apărut o situaţie de criză între Grecia şi Cipru, pe de o parte, şi Turcia, pe de altă parte, în legătură cu activităţile de foraj turce din Mediterana de Est.

Citește și : Medicul lui Trump spune TOT despre starea de sănătate a președintelui american

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana de Est, din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruc Reis.

Tags: bratislavagreciaMediterana de EstMevlut Cavusogluturcia
Categorii: Diaspora