X

Prima misiune în Siria a şefului Biroului ONU pentru afaceri umanitare

Şeful Biroului ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock (foto), a ajuns marţi în Siria, pentru a începe prima sa vizită în această ţară distrusă de război, de la preluarea noii sale funcţii, în septembrie, informează dpa, potrivit agerpres.

Lowcock a notat într-o postare pe Twitter că a ajuns în Siria pentru o misiune de trei zile, în timpul căreia va avea întrevederi cu membri ai guvernului sirian şi cu ‘alţi factor decizionali-cheie’ din ţară.

Citeşte şi: Două trenuri de pasageri s-au ciocnit în Africa de Sud. Peste 200 de oameni sunt răniţi – VIDEO

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat luni că Lowcock are programate întrevederi cu oficiali sirieni şi reprezentanţi ai agenţiilor umanitare în capitala Damasc.

În Homs, oraş din centrul Siriei, Lowcock se va întâlni cu civili care au suferit direct de pe urma efectelor crizei din această ţară, a spus Dujarric.

De asemenea, Lowcock este aşteptat să evalueze actualul răspuns umanitar şi să discute în ce fel ar putea fi îmbunătăţite accesul şi livrarea de ajutoare pentru mai mult de 13 milioane de oameni care au nevoie de ajutoare de bază în Siria, inclusiv persoane aflate în zone asediate.

Citeşte şi: Donald Trump ar putea fi audiat de procurorul special Robert Mueller. Casa Albă se abţine de la comentarii

În ultimele luni, violenţele s-au redus în unele părţi din Siria. Cu toate acestea, în provincia de nord-vest Idlib şi cea vecină Hama luptele au escaladat în ultimele săptămâni, angajând şi civili. Zeci de mii de oameni din aceste zone au fost înregistraţi şi strămutaţi începând din noiembrie, potrivit ONU.

Criza din Siria a început cu demonstraţii antiguvernamentale paşnice, în martie 2011. Conflictul a escaladat rapid într-un război civili cu multiple faţete, care a provocat moartea a sute de mii de oameni şi refugierea a circa jumătate din populaţia de 22 de milioane a Siriei. Se estimează că peste 494.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict, a anunţat luna trecută organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Tags: HamaIdlibMark LowcockObservatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)ONUsiriaStephane Dujarric
Categorii: Știrile zilei