X

Prima persoana căreia i s-a retras cetățenia rusă: născută în Moldova; condamnată pentru falsuri despre armată

Prima persoana căreia i s-a retras cetățenia rusă: născută în Moldova; condamnată pentru falsuri despre armată

Pentru prima dată, Ministerul Afacerilor Interne (MID) a Federației Ruse a privat de cetățenia rusă o persoană condamnată pentru „falsuri” despre armata, transmite marți seara, 19 martie curent, presa rusă.

În aprilie 2023, Alexander Somryakov, rezident în Krasnodar, în vârstă de 37 de ani, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru postări despre atacurile asupra Mariupol și evenimentele din Bucha, potrivit realitatea.md.

Citește și: Galbur: „Reunificarea cu România – unica soluție”

Serviciul de presă al instanței a dezvăluit că bărbatul și-a recunoscut parțial vinovăția: a spus că a răspândit conștient informații „false”, încercând „să câștige mai mulți abonați, like-uri (aprecieri) și comentarii”.

Sentința a intrat în vigoare, el fiind transferat într-o colonie corecțională din satul Ahtarsky, Krasnodar.

La 12 februarie, Somryakov a primit o notificare de la Ministerul Afacerilor Interne despre retragerea cetățeniei sale ruse pentru comiterea unei infracțiuni. Cetățenia a fost dobândită; Somryakov s-a născut în Moldova.

Din 2023, MID are dreptul de a priva de cetățenia dobândită pentru condamnări sub acuzații grave. Președintele ales Vladimir Putin a semnat o nouă versiune a Legii „Cu privire la cetățenie”, conform căreia va fi posibilă privarea de cetățenia rusă dobândită, inclusiv a celor condamnați în temeiul articolelor privind „falsurile” despre armată (207.3 din Codul penal) și privind discreditarea armatei ruse (articolul 280.3 din Codul penal) ).

Din 24 februarie 2022 – prima zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei – locuitorii orașelor rusești au organizat zilnic proteste împotriva războiului și au vorbit despre tragedie online. Discursurile și declarațiile împotriva războiului devin temeiuri de urmărire penală. În prezent, peste 850 de persoane au devenit inculpate în dosare penale deschise din cauza protestului împotriva războiului cu Ucraina.

Citește și: Condițiile moderne de trai au ajuns la Cociulia

Articolul 207.3 (Diseminarea publică a informațiilor false cu bună știință despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse) a fost inclus în Codul penal în martie 2022 – în acest fel autoritățile au răspuns la discursurile și declarațiile împotriva războiului, precum și la difuzarea de informații despre război care nu provin din surse oficiale rusești. Pedeapsa maximă conform acestui articol este de 15 ani de închisoare.

Tags: armataMIDMoldova
Externe