Prima reacţie a japonezilor după ce ruşii şi-au pus rachete în Insulele Kurile

Publicat:

Guvernul japonez a protestat miercuri împotriva desfăşurării de către armata rusă a unora dintre sisteme de apărare antirachetă S-300V4 în serviciu operativ pe un lanţ de insule disputate din apropierea Japoniei, a declarat secretarul şef al cabinetului nipon Katsunobu Kato, citat de Reuters, potrivit agerpres.

“Baterii ale sistemului de rachete antiaeriene S-300V4 au intrat în serviciu în Districtul militar Estic pe lanţul insulelor Kurile de Sud”, se menţionează într-un comunicat difuzat marţi de serviciul de presă al Districtului militar Estic al Federaţiei Ruse, citat de Interfax.


Citeşte şi: Riadul respinge orice implicare în asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh

Este vorba de patru insule din lanţul Kurilelor de Sud – Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai. O dispută teritorială cu privire la aceste insule, pe care URSS le-a ocupat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, împiedică cele două ţări să semneze un tratat de pace oficial. Japonia numeşte insulele Teritoriile de Nord, iar Rusia, Kurilele de Sud.

Stadiul de pregătire a acestor sisteme de apărare antiaeriană, despre care armata rusă susţine că ar fi de o mobilitate ridicată, a fost evaluat de către generalul Ghennadi Jidko, comandantul trupelor din acest district militar rus, în cadrul unui test în care bateriile S-300V4 au simulat marţi acţiuni de contracarare la primirea unui semnal privind o eventuală încălcare a frontierei Federaţiei Ruse.

Sistemul – o versiune modificată a S-300V a cărei eficienţă ar fi de 1,5 -2 ori mai mare – este destinat să intercepteze rachete balistice şi alte ţinte aerodinamice la distanţe de până la 400 de kilometri şi la o altitudine de până la 37 de kilometri.

În ultimii ani, Rusia şi-a sporit în mod considerabil capacităţile militare în Insulele Kurile.

În aprilie 2019, Ministerul rus al Apărării a anunţat instituirea unei zone de supraveghere de către sisteme de apărare antiaeriană pe insula Kunashir. În august 2018, armata rusă a comunicat că avioane multifuncţionale Su-35 au fost dislocate pe aeroportul Iasnîi de pe insula Iturup.

Citeşte şi: Directorul Frontex se apără în faţa europarlamentarilor

Ziarul Flotei Pacificului, “Boevaia Vahta”, informase în toamna anului 2016 că Rusia a desfăşurat noi sisteme de rachete de coastă “Bal” şi “Bastion” pe Iturup şi Kunashir.

Armata rusă a raportat crearea unui aerodrom pe insula Matua din Kurile pentru avioane militare uşoare de transport. În 2016, presa rusă a informat despre planurile armatei de a înfiinţa o bază în Matua pentru navele marinei ruse. Rusia dispune în Insulele Kurile şi de tancuri T-72B3 modernizate, conform Interfax.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă A început o perioadă sufocantă pentru...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Incendiile se răspîndesc în California, în toiul unui val de caniculă

Incendiile se răspîndesc în California, în toiul unui val de caniculă Pompierii din California luptau împotriva mai multor incendii, în toiul unui val de căldură,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.