Prima reacție a lui Carles Puigdemont după ce a rămas fără imunitate: ‘un caz evident de persecuţie politică’

Publicat:

Eurodeputatul separatist catalan Carles Puigdemont a denunţat marţi ”un caz evident de persecuţie politică”, după ce Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii sale şi a altor doi europarlamentari catalani urmăriţi în justiţie de autorităţile spaniole pentru tentativă de secesiune în 2017, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Este o zi tristă pentru Parlamentul European. Noi ne-am pierdut imunitatea, dar Parlamentul European a pierdut chiar mai mult decât asta, drept rezultat şi-a pierdut democraţia europeană”, a declarat fostul lider catalan într-o conferinţă de presă la Bruxelles.


Citeşte şi: Joe Biden LIMITEAZĂ atacurile cu drone

Soluţia la disputa din Catalonia nu va fi găsită ”prin predarea noastră în mâinile justiţiei spaniole”, a continuat el.

De partea sa, Madridul a apreciat că votul eurodeputaţilor este tocmai dovada că ”problemele Cataloniei se rezolvă în Spania, ele nu se soluţionează în Europa”.

În afară de Carles Puigdemont, au mai rămas fără imunitate şi doi foşti membri ai guvernului regional catalan, Toni Comin şi Clara Ponsati.

Autoexilaţi în Belgia, Puigdemont şi Comin au devenit membri ai Parlamentului European în iunie 2019, în timp ce Ponsati, care se află în Scoţia, şi-a preluat oficial mandatul în ianuarie 2020, aminteşte Reuters.

Citeşte şi: Un miliardar israelian reintră pe lista neagră a americanilor

Votul de marţi din PE nu înseamnă că cei trei îşi pierd calitatea de eurodeputaţi, nici că vor fi extrădaţi automat în Spania, ci se traduce prin reactivarea mandatelor europene de arestare blocate anul trecut în momentul în care Puigdemont, Comin şi Ponsati şi-au preluat mandatele.

În 2019, mai mulţi lideri separatişti catalani au fost acuzaţi în Spania de aceeaşi infracţiune – tentativă de secesiune – şi au primit condamnări de până la 13 ani de închisoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.