X

Prima reacţie a lui Jean-Claude Juncker după alegerile din Germania

Europa are nevoie acum mai mult ca oricând de un guvern federal stabil în Germania, a subliniat luni preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o scrisoare de felicitare adresată cancelarului german Angela Merkel, care şi-a asigurat un al patrulea mandat în urma alegerilor legislative de duminică, transmite dpa, potrivit agerpres.

Potrivit lui Juncker, “marile provocări globale” fac necesar un guvern german care să contribuie la imprimarea unui “spirit viguros” pe continent.

VEZI şi: Imagini ŞOCANTE din Italia. Un avion militar de ultimă generaţie S-A PRĂBUŞIT în mare

“Vă urez noroc în negocierile care urmează” pentru formarea unei coaliţii, a menţionat preşedintele Comisiei Europene.

Deşi Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel şi-a adjudecat cel mai mare număr de mandate în legislativul federal german, pentru a putea guverna în continuare va avea nevoie de susţinerea unor formaţiuni mai mici, aminteşte dpa.

Rugat să comenteze avansul înregistrat de extrema dreaptă germană la alegerile de duminică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a dat asigurări în cadrul unei conferinţe de presă că executivul european “are încredere în democraţie”, a transmis EFE.

Citeşte şi: Zeci de români dorm CLAIE peste GRĂMADĂ într-o casă cu trei camere din Queensbury – VIDEO

Potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor, conservatorii au obţinut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puţin decât la scrutinul din 2013, iar social-democraţii – 20,5%, cu 5,2% mai puţin. Pe locul al treilea se află AfD, cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea în Bundestag. Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% faţă de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reuşit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obţinut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiştii – 8,9% (plus 0,5%).

Tags: alegerigermaniaJean-Claude Juncker
Categorii: Diaspora