X

Prima reacţie oficială a UE după incidentul de la Natanz

Uniunea Europeană respinge orice tentativă de subminare a discuţiilor aflate în desfăşurare la Viena pe tema acordului nuclear cu Iranul şi solicită clarificări în legătură cu incidentul produs duminică la uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz (centrul Iranului), a declarat luni purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Orice tentativă de a submina discuţiile în curs la Viena trebuie respinsă’, a declarat Peter Stano, într-un briefing de presă la Bruxelles, menţionând că ‘circumstanţele incidentului (de la uzina de la Natanz) trebuie clarificate foarte rapid’.

Citeşte şi: 60 de ani de când Rusia şi Iuri Gagarin au cucerit spaţiul – Black News

‘Incidentul nu a fost atribuit oficial. Trebuie clarificate circumstanţele, pentru că există interpretări diferite. Odată faptele verificate, UE va decide ce acţiuni trebuie întreprinse’, a explicat el.

Iranul a acuzat luni Israelul că se află în spatele atacului împotriva uzinei de la Natanz şi a promis ‘răzbunare’ la momentul oportun.

După o primă sesiune de discuţii săptămâna trecută la Viena, negocierile urmează să fie reluate săptămâna aceasta, în încercarea de a determina Statele Unite să revină în acordul semnat în 2015 şi să convingă în acelaşi timp Teheranul să reia respectarea angajamentelor pe care le-a încălcat după impunerea sancţiunilor americane.

Citeşte şi: Germania sare de 3 milioane de infectări cu COVID – Black News

‘Urmărim îndeaproape situaţia’, a mai precizat purtătorul de cuvânt de la Bruxelles.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi echipa sa coordonează discuţiile în cadrul comisiei comune a JCPOA (acordul privitor la programul nuclear iranian, semnat în 2015).

‘Acordul cu privire la programul nuclear iranian este foarte important pentru stabilitatea regiunii şi o soluţie diplomatică trebuie găsită’, a subliniat Peter Stano.

Tags: (JCPOA - Joint Comprehensive Plan of Action - planul de acţiune comun cuprinzător)acord nuclearbruxellesIranJosep BorrellNatanzPeter Stanoteheranuniunea europeanauraniu imbogatitViena
Categorii: DiasporaSinteze