X

Prima reacţie a Turciei după arestarea unui bancher influent la New York

Turcia a protestat ferm joi faţă de condamnarea de către un tribunal din New York a unui bancher turc în cadrul procesului privind eludarea sancţiunilor SUA împotriva Iranului, informează agenţiile de presă AFP şi Belga, potrivit agerpres.

Odată cu această decizie, luată miercuri, ‘un tribunal american … a intervenit într-o manieră fără precedent în afacerile interne ale Turciei’, a afirmă Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Citeşte şi: Pentru prima oară în ultimii 29 de ani, A NINS în Florida – VIDEO

Această decizie ‘nedreaptă’ se bazează pe ‘aşa-numite “dovezi” false care ar putea fi exploatate politic’, menţionează diplomaţia turcă, cerând instanţei să revină asupra acestei decizii, o ‘ruşine pentru justiţie’.

Mehmet Hakan Atilla (47 de ani), fost director general adjunct al băncii publice turce Halkbank, a fost condamnat miercuri la New York pentru fraudă bancară şi conspiraţie într-un dosar implicând miliarde de dolari, caz care a tensionat puternic relaţiile dintre Ankara şi Washington.

Citeşte şi: SUA investesc sute de milioane de dolari în infrastructura militară din Europa. România este pe harta Pentagonului

Omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab (34 de ani) – în centrul acestui dosar exploziv – a depus mărturie împotriva lui Atilla, implicându-i pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi miniştri ai guvernului turc. Ankara a respins constant acuzaţiile din cadrul acestui proces, calificându-l drept un ‘complot’ orchestrat de predicatorul Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în SUA şi acuzat de autorităţile turce că s-ar afla în spatele puciului eşuat din vara anului 2016.

Sentinţa în cazul lui Mehmet Hakan Atilla va fi pronunţată la 11 aprilie, potrivit declaraţiei procurorului, citată de Belga. 

Tags: ankarabancherFethullah GulenHalkbankMehmet Hakan Atillanew yorkRecep Tayyip ErdoganReza ZarrabSUAturcia
Categorii: Știrile zilei