Prima tranşă din banii europeni ar putea ajunge la Chişinău înainte de alegeri

Publicat:

Prima rată a asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova ar putea fi plătită până la viitoarele alegeri din Chişinău, care vor avea loc la 20 mai, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, copreşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, europarlamentarul român Andi Cristea, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

O reuniune a Comitetului se desfăşoară joi la Chişinău, iar deputaţii din Republica Moldova speră că aceasta va contribui la adoptarea unei decizii mai rapide de către forurile europene. “Decizia privind alocarea banilor trebuie să o ia Comisia Europeană, iar întârzierea ar fi legată de sistemul electoral mixt, adoptat de autorităţile de la Chişinău în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia’, a precizat Andi Cristea.


Citeşte şi: Cadou de Paşte. SUA pregătesc sancţiuni dure pentru oligarhii ruşi

Totodată, europarlamentarul român s-a arătat încrezător ca Republica Moldova va primi asistenţa, deoarece a îndeplinit condiţiile pentru obţinerea primei tranşe.

În privinţa relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles şi a îndeplinirii angajamentelor pe care şi le-a asumat Republica Moldova, Andi Cristea a declarat că este o evoluţie mixtă: anumite reforme au fost realizate, dar mai sunt şi multe restanţe, printre care cele din domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei.

În cadrul reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere sunt abordate subiecte precum stadiul de implementare a acordului de asociere, stabilitatea sistemului bancar, reforma administrativă, comunicarea cu societatea civilă, situaţia în domeniul Audiovizualului.

Citeşte şi: Un avion militar s-a prăbuşit în Coreea de Sud 

“Discuţiile şi prezentarea situaţiei de către autorităţile de la Chişinău ar putea contribui la adoptarea deciziei privind alocarea primei tranşe a asistenţei macrofinanciare’, consideră copreşedintele din partea Republicii Moldova, deputatul Eugen Carpov.

La finalul reuniunii, membrii Comitetului vor adopta o declaraţie şi recomandări. Aceasta ar putea fi ultima reuniune a Comitetul Parlamentar de Asociere din mandatul actualului parlament de la Chişinău, dar şi al legislativului UE. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.