X

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova a început cu probleme tehnice. Platforma online pentru depunerea dosarelor, despre care s-a tot vorbit în ultimele luni, le-a dat mari bătăi candidaţilor, iar mulţi nu au putut să se înregistreze. Din acest motiv, mulţi absolvenţi au ales metoda veche, dar sigură – au venit la universităţi şi au depus dosarele.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „eadmitere.gov.md este platforma creată de Ministerul Educaţiei de la Chişinău pentru a simplifica procesul de admitere la universităţi. Doritorii trebuie să se înregistreze, să introducă datele personale şi să atașeze actele de studii. Candidaţii pot depune documentele la trei universități concomitent şi tot atâtea specialităţi. Înscrierea online a început cu stângul, aşa că mulţi tineri au ales să depună actele fizic”, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

NICU SCUTELNIC, candidat, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”: „Optez pentru specialitatea Tapiserie, Arte decorative. Eu sunt meşter în devenire, lucrez doar că pe ceramică. Am nevoie să studiez această specialitate pentru a mă dezvolta în coloristică, ornamente, ceea ce mai tare mă interesează în specialitatea dată”.

INGA IVANOV, candidat, USMF: „Am 19 ani şi am decis să depun la Universitatea de Medicină pentru că în această specialitate mă regăsesc. Asistenţă medicală generală. Mereu am spus că pentru un viitor de succes, se merită multe sacrificii”.

ADRIANA MOTRUC, candidat, UTM: „Am absolvit Facultatea de Ştiinţe Agricole, Silvice şi ale Mediului, urmează să depun actele la master pentru Agricultura conservativă. Este un domeniu actual pentru că anume ne impun să studiem acest domeniu schimbările climaterice şi situaţia actuală”.

Instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldov au 8600 de locuri cu finanţare de la bugetul de stat. Cele mai multe sunt la ştiinţe ale educaţiei, inginerie, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, medicină şi agricultură.

ALEXANDRA BARBĂNEAGRĂ, rector, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” „:Cu toate că a fost anunţat că admiterea la licenţă se va face online, lumea oricum a venit la universitate. Universitatea a pregătit calculatoare, avem peste 10 calculatoare”.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Aşteptarea mea este ca până la final de zi să le avem remediate. Aducem aminte tuturor că perioada de admitere este de pe data de 22 până pe data de 31. Bineînţeles că în prima zi toată lumea vrea să vină să depună primii. Nu contează ordinea în care cineva depune la universitate. De aia, îndemnul nostru este: fără grabă, încet, să nu ne îmbulzim toţi odată”.

Perioada de depunere a dosarelor se va încheia pe 31 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 9 august.

Tags: admitererepublica moldovauniversităţi
Social