X

Primăria Chișinău a semnat contractul pentru executarea lucrărilor de închidere a gunoiștii temporare din Ciocana

Primăria Chișinău a semnat contractul pentru executarea lucrărilor de închidere a gunoiștii temporare din Ciocana

Primăria Chișinău și Regia Autosalubritate au semnat un contract cu compania GOL CEVRE TEKNOLOJILERI Ltd., liderul asocierii „JV WATT-GOL”, pentru executarea lucrărilor de închidere a gunoiștii temporare din sectorul Ciocana, în cadrul proiectului municipal „Deșeuri Solide Chișinău”, transmite IPN.

Viceprimarul Ilie Ceban a spus că teritoriul este în continuare o bombă ecologică, unde pe parcursul a mulți ani au fost depozitate deșeuri în mod ilegal, întrucât platforma nu a fost amenajată în mod corespunzător. „Astăzi, noi venim să o aducem în ordine, să fie amenajată, așa ca să corespundă tuturor normativelor și, în primul rând, pentru protejarea mediului și a locuitorilor municipiului Chișinăuˮ, a subliniat viceprimarul, potrivit ipn.md.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Directorul Regiei Autosalubritate, Igor Gîrlea, a confirmat că gunoiștea prezintă un risc pentru mediu și populație, de aceea s-a setat obiectivul să fie recultivată și închisă, respectând standardele europene. Gunoiștea a fost folosită în perioada 2010-2017, atunci când nu era posibil de depozitat gunoiul la Țânțăreni. „A fost o soluție temporară, într-adevăr nepregătită, și acum noi suntem nevoiți să găsim soluții costisitoare, dar foarte importante pentru mediu, ca să excludem orice risc posibilˮ, a menționat Igor Gîrlea.

Pentru Republica Moldova acest proiect este o premieră. Conform contractului, va fi reprofilat depozitul de deșeuri pentru a asigura stabilitatea masei de deșeuri. De asemenea, va fi instalat un sistem de colectare a levigatului cu rețea și rezervor nou de acumulare, precum și un sistem de colectare și ardere a biogazului. Urmează să fie construit un drum de acces și întreținere pe perimetrul depozitului și pus în funcțiune sistemul de colectare a apelor pluviale de suprafață pe perimetrul depozitului. La finalizarea lucrărilor, noua infrastructură va ocupa o suprafață de 5,9 hectare, amplasată pe terenul administrat de Regia Autosalubritate. Valoarea totală a lucrărilor este de 3,8 milioane de euro și face parte din faza a II-a a proiectului municipal „Deșeuri Solide Chișinău”.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Tags: chisinauCiocanagunoiște
Politică