Primăria din New York cere OMS să redenumească variola maimuţei

Publicat:

Primăria din New York a cerut marţi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să redenumească variola maimuţei – “monkeypox” în limba engleză -, întrucât numele acestei boli este considerat stigmatizant şi riscă să îi facă pe bolnavi mai degrabă să se izoleze decât să solicite îngrijiri medicale, informează AFP, potrivit agerpres.

“Suntem tot mai îngrijoraţi de efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul ‘variolei maimuţei’ le pot avea asupra comunităţilor care sunt deja vulnerabile”, a declarat comisarul pentru Sănătate din cadrul Primăriei oraşului New York, Ashwin Vasan, într-un e-mail adresat directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Citeşte şi: Ucraina vrea să obţină 15-20 de miliarde de dolari de la FMI – Black News

Directorul OMS a evocat el însuşi la jumătatea lunii iunie o posibilă schimbare a denumirii acestei boli, a reamintit Ashwin Vasan în mesajul său.

Potrivit comisarului pentru Sănătate din New York, o astfel de “terminologie” este “ancorată într-o istorie rasistă şi dureroasă pentru comunităţile de culoare”.

În mesajul său, Ashwin Vasan a reamintit efectele negative provocate de ştirile false difuzate după apariţia HIV (virusul care provoacă SIDA) şi rasismul din cauza căruia au avut de suferit comunităţile asiatice în timpul pandemiei de SARS-CoV-2, un virus la care preşedintele Donald Trump se referea folosind expresia “virusul chinez”.

“Faptul că se utilizează în continuare termenul de ‘variola maimuţei’ pentru a descrie epidemia actuală poate să readucă la viaţă aceste sentimente traumatizante de rasism şi de stigmatizare – în special pentru persoanele de culoare, precum şi pentru membrii comunităţilor LGBTQIA+ – şi este posibil ca aceşti oameni să evite din acest motiv să solicite îngrijiri medicale vitale”, a adăugat Ashwin Vasan.

Citeşte şi: Rusia a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina – VIDEO – Black News

Orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, dar, după apariţia sa în Europa şi în Statele Unite, virusul s-a răspândit în imensa majoritate a cazurilor în rândul bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi.

New York este oraşul cel mai afectat din Statele Unite prin prisma numărului de cazuri, cu 1.092 de infectări depistate de la începutul epidemiei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină – capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină - capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse Explozia unei maşini în...

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de...

Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos la vânzare pentru 2,5 milioane de euro

Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos la vânzare pentru 2,5 milioane de euro Fostul Aeroport Internațional Cahul, din Republica Moldova, a fost scos la vânzare, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.