Primarii din 12 metropole şi-au luat angajamentul de a tinde către ‘zero emisii’ până în 2030

Publicat:

Administraţiile din 12 metropole ale lumii, printre care Paris, Los Angeles, Ciudad de México şi Londra, au semnat luni, în capitala Franţei, o declaraţie prin care se angajează să facă achiziţii responsabile şi să tindă către ”zero emisii” până în 2030, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează AFP. 

Primăriile marilor oraşe şi-au luat angajamentul, într-o reuniune din cadrul C40, ”să achiziţioneze, împreună cu partenerii lor, exclusiv autobuze cu emisii-zero începând din 2025 şi să se asigure că zone importante din oraşele lor vor avea emisii-zero până în 2030”.


Acordul a fost semnat de administraţiile din Londra, Paris, Los Angeles, Barcelona, Quito, Vancouver, Ciudad de México, Copenhaga, Auckland, Seattle, Milano şi Cape Town. Demersul este susţinut de Tokyo, care şi-a luat angajamentul încă din 1990 în acest domeniu.

Semnatarii declaraţiei întrevăd ”un viitor în care mersul pe jos sau pe bicicletă şi transportul partajat vor fi principalele modalităţi de transport pentru locuitorii oraşelor” şi se angajează să le ”promoveze” şi să ”reducă numărul de vehicule foarte poluante (…) şi să abandoneze progresiv utilizarea vehiculelor care folosesc carburant fosil”.

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a subliniat ”obiectivele foarte ambiţioase” ale angajamentelor luate în lupta împotriva schimbărilor climatice de către ”avangarda grupului C40”, în timpul unei declaraţii de presă în prezenţa primarilor din Los Angeles, Quito, Tokyo, Auckland, Barcelona, Cape Town şi Milano şi a lui Michael Bloomberg, fost primar al oraşului New York.

Eric Garcetti, primarul oraşului Los Angeles, a subliniat mobilizarea oraşelor americane după ce preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice: ”În prezent, mai mult de 382 de oraşe americane, conduse fie de democraţi, fie de republicani, au spus că vor pune în aplicare Acordul de la Paris. Aceştia reprezintă 77 de milioane de americani”.

”Conducătorii noştri ştiu să semneze acorduri, dar ştiu să le şi încalce”, a adăugat Patricia de Lille, primarul oraşului Cape Town. “Este responsabilitatea noastră, ca primari, să ducem mai departe lupta împotriva schimbărilor climatice”, a adăugat aceasta.

Phil Goff, primarul oraşului Auckland, a amintit că schimbările climatice reprezintă ”cea mai mare ameninţare împotriva mediului, o ameninţare economică, dar şi la adresa bunăstării oamenilor”.

Grupul C40, prezidat de Anne Hidalgo, reuneşte 91 de oraşe şi are ca obiectiv lupta pentru combaterea schimbărilor climatice.

Grupul C40 a organizat Together4Climate, un eveniment desfăşurat pe parcursul a două zile, dintre care ziua de duminică a fost pusă la dispoziţia companiilor pentru întrebări referitoare la probleme de mobilitate, energie şi urbanism.

Întâlnirea a ”permis liderilor societăţii civile şi celor din lumea afacerilor să împărtăşească idei pentru crearea unor comunităţi mai curate, mai sănătoase, mai durabile, dezvoltând, în acelaşi timp, o economie verde şi favorizând inovaţia”, se precizează în comunicat.

Thomas Bach, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, răspunzând la invitaţia primarului Parisului, a amintit, cu această ocazie, că dezvoltarea durabilă va fi ”de acum înainte un element cheie în organizarea şi găzduirea Jocurilor Olimpice”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

Oamenii lui Șor de la Orhei au ignorat comemorarea victimelor deportărilor staliniste

Oamenii lui Șor de la Orhei au ignorat comemorarea victimelor deportărilor staliniste Autoritățile municipale din Orhei nu au dorit să comemoreze azi victimele deportărilor sovietice...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.