X

Primarii orașelor de la granița Bosniei-Herțegovina cer ajutor în gestionarea problemei migranților

Peste 50 de primari și consilieri din orașele de la granița de nord-vest a Bosniei-Herțegovina au protestat joi în capitala Sarajevo, cerând Guvernului ajutor în gestionarea problemei migranților, relatează Reuters, potrivit mediafax.

„Umanitate pentru migranți și siguranță pentru cetățeni”, a fost mesajul primarilor din timpul protestului.

Citește și : Ministrul italian al apărării: Solicitarea făcută de Trump de a aloca 4% din PIB pentru apărare „ne-a făcut să zâmbim”

Oficialii locali au declarat că vor să ajute refugiații, dar nu au suficiente resurse pentru a oferi asistență celor peste 5.000 de refugiați care sunt momentan în orașele lor, pe drumul lor spre țări din Uniunea Europeană.

Cea mai mare parte a migranților locuiesc în adăposturi improvizate, în clădiri abandonate sau în cimitire.

„Nu ne mai putem descurca cu această problemă. Ne este teamă că numărul migranților va ajunge la 13.000 până în toamnă, situație care va fi imposibil de gestionat”, a declarat Suhret Fazlic, primarul orașului Bihac.

„Problema noastră nu sunt migranții, ci faptul că gestionăm problema singuri, fără ajutorul statului. Acei oameni sunt disperați, când vine iarna vor intra în agonie”, a adăugat primarul.

Citește și : Bulgaria cumpără 16 avioane de luptă

Miercuri, ministrul Securității din Bosnia-Herțegovina, Dragan Mektic, a anunțat că dorește să facă schimbări legislative pentru a permite trimiterea mai multor militari la granițele țării, în încercarea de a împiedica intrarea migranților.

Peste 9.000 de persoane din Asia și Africa de Nord au ajuns în Bosnia-Herțegovina din Serbia și Muntenegru de la începutul anului 2018. Aproximativ 3.000 dintre aceștia au cerut asistență doar în ultima lună.

Tags: BihaccetatenigranitamigrantiprimariSarajevouniunea europeana
Categorii: Diaspora