X

Primarul din Riga, demis pentru utilizare necorespunzătoare de fonduri bugetare

Guvernul leton l-a destituit vineri pe Nils Uşakov, liderul partidului popular Armonia, din funcţia de primar al Rigăi, capitala Letoniei, pentru ‘abatere financiară fără scrupule’, fiind suspectat de utilizare necorespunzătoare de fonduri bugetare, potrivit AFP şi portalului Delfi, scrie  Agerpres.

Primar al Rigăi din 2009, Uşakov se află la conducerea partidului Armonia care a câştigat alegerile legislative în luna octombrie, dar nu a fost în măsură să creeze o coaliţie şi a ajuns pe băncile opoziţiei.

Citește și : Heiko Maas: Londra mai are încă multe puncte de „clarificat” după cererea sa de amânare a Brexitului

Partidul este susţinut de minoritatea rusofonă care reprezintă aproximativ un sfert din populaţia acestui stat baltic de 1,9 milioane de locuitori.

Ministrul leton al dezvoltării regionale, Juris Puce, a declarat vineri că Uşakov se face vinovat de ‘neglijenţă gravă şi de neglijenţă sistematică severă şi abatere financiară fără scrupule’.

Conform legii, ministrul dezvoltării regionale este responsabil de supravegherea municipalităţilor şi de funcţionarea lor.

În caz de încălcări repetate, el trebuie să dizolve consiliul municipal – ceea ce duce spre alegeri anticipate – sau să îl destituie pe primar.

Uşakov a fost pentru scurt timp reţinut în luna ianuarie în cadrul unei anchete anticorupţie cu privire la o licitaţie pentru cumpărarea de autobuze şi tramvaie poloneze şi ceheşti pentru societatea de transport public Rigas Satiksme, care aparţine municipalităţii.

În decembrie, şase persoane, între care directorul executiv al societăţii Rigas Satiksme, Leons Bemhens, şi unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Letonia, Maris Martinsons, au fost arestaţi în cadrul acestei anchete.

Consiliul municipal, a declarat ministrul pentru dezvoltarea regională, a votat acum doi ani o majorare de capital pentru Rigas Satiksme de 28 milioane de euro, dar ‘aceşti bani nu au fost investiţi’. Banii ‘au fost pur şi simplu delapidaţi şi nu mai pot fi recuperaţi’, a declarat el pentru AFP.

Citește și : ONU: Noi atacuri asupra civililor în statul Rakhine din Myanmar

Nil Uşakov a declarat că va contestat decizia Ministerului Dezvoltării în instanţă. ‘Mă voi lupta, voi rămâne cu alegătorii mei orice s-ar întâmpla’, a spus el.

Viceprimarul Olegs Burovs îl va înlocui în funcţie până la clarificarea dosarului. Uşakov a anunţat de asemenea vineri că va candida în alegerile din mai pentru Parlamentul European, ceea ce îi va permite să mobilizeze alegătorii partidului Armonia.

‘Uşakov îşi va aduce simpatizanţii la urne, în principal persoane în vârstă, vorbitoare de limba rusă, care altfel ar rămâne acasă’, apreciază politologul Marcis Krastins.

Tags: ArmoniacoalitiefonduriJuris PucelegislativeNils Uşakov
Categorii: Diaspora