X

Primarul din Rotterdam condamnă ‘o orgie de violenţă’ la protestele faţă de restricţiile anti-COVID

Primarul din Rotterdam a condamnat sâmbătă “o orgie de violenţă” la protestele faţă de restricţiile anti-COVID-19 care au avut loc vineri în acest oraş-port din Ţările de Jos şi în care şapte persoane au fost rănite şi peste 20 arestate, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Mulţimi de câteva sute de protestatari au incendiat maşini, au aprins focuri de artificii şi au aruncat cu pietre în poliţie în timpul protestelor vineri seară. Poliţia a răspuns cu focuri de avertizare şi tunuri de apă.

Citește și : Fostul preşedinte brazilian Lula da Silva a fost primit premierul spaniol

“Poliţia a fost forţată să scoată armele şi chiar să tragă focuri directe”, a declarat primarul Ahmed Aboutaleb într-o conferinţă de presă sâmbătă dimineaţă devreme.

Întrebat cum caracterizează evenimentul, Aboutaleb a spus că a fost “o orgie de violenţă, nu mă gândesc la un alt mod de a-l descrie”.

Autorităţile au anunţat că au arestat peste 20 de persoane şi se aşteaptă ca altele să fie reţinute, în timp ce centrul oraşului unde au avut loc revoltele este monitorizat pe larg de camerele de securitate.

Protestatarii s-au adunat pentru a-şi exprima opoziţia faţă de planurile guvernului de a restricţiona accesul la evenimente în interior doar persoanelor care au un “corona pass”, ce arată că au fost vaccinate sau deja s-au vindecat după infecţie.

Permisul este valabil şi pentru persoanele care nu au fost vaccinate, dar au dovada unui test negativ.

Citește și : Zeci de pasageri au profitat de escala făcută la Barcelona pentru a cere AZIL în Spania

Ţările de Jos au reimpus unele măsuri de lockdown weekendul trecut iniţial pentru pentru trei săptămâni, într-un efort de a încetini reapariţia contagiunii cu coronavirus, dar infecţiile zilnice au rămas la cele mai înalte niveluri de la începutul pandemiei.

Autorităţile au raportat joi un record de peste 23.000 de noi cazuri, cu mult peste maximul zilnic anterior de 13.000 atins în decembrie 2020.

Tags: covid-19protesterotterdamȚările de Josviolenta
Categorii: Diaspora