X

Primarul Londrei denunţă costul Brexitului şi cere o apropiere de UE

Primarul Londrei denunţă costul Brexitului şi cere o apropiere de UE

Primarul laburist al Londrei Sadiq Khan cere, la patru ani de la Brexit, care continuă să împartă societatea britanică, o strângere a relaţiilor cu Uniunea Europeană (UE) şi acuză Brexitul de faptul că a costat economia britanică zeci de miliarde de lire sterline, relatează AFP.

Sadiq Khan a subliniat într-un comunicat, joi, nevoia ”unei relaţii strânse cu UE” şi că un un nou acord ”ne-ar dinamiza economia şi ar contribui la creşterea nivelului de trai al britanicilor”, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi:  Schengen – Fostul premier bulgar atacă dur Austria și vorbește despre șantaj: Și noi putem face asta!/ Apel la România

Această luare de poziţie tranşează cu reticenţa principalelor partide politice – inclusiv a Partidului său Laburist – de a discuta despre repercusiunile referendumului din 2016, cu doar câteva luni înainte de alegeri legislative în care laburiştii sunt creditaţi cu un avans important.

”Trebuie să fim cinstiţi, Brexitul nu este o preocupare periferică pe care să o putem lăsa în trecut. Este un factor-cheie al crizei costului traiului” cauzată de inflaţie, subliniază Sadiq Khan, care candidează la al treilea mandat în alegerile municipale – prevăzute în mai – în acest comunicat, care reia fragmente dintr-un discurs susţinut joi seara.

35 DE MILIARDE DE EURO PIERDERI LA LONDRA

Potrivit unui studiu comandat Cambridge Econometrics de către Primaria Londrei, Brexitul a costat deja economia britanică 140 de miliarde de lire sterline (162 miliarde de euro) – dintre care 30 de miliarde de lire sterline (35 miliarde de euro) numai capitalei.

Cambridge Econometrics estimează că Brexitul a cauzat pierderea a două milioane de locuri de muncă în regat – dintre care 300.000 numai la Londra.

Potrivit acestui studiu, pierderile economice ale Regatului Unit urmează  să crească la 300 de miliarde de lire sterline (350 de miliarde de euro) – până în 2035 – în cazul în care nu se face nimic, dintre care 60 de miliarde de euro în capitala britanică.

Un purtător de cuvânt al premierului conservator Rishi Sunak i-a replicat că activitatea economică britanică a ”cunoscut o creştere mai rapidă” decât cea a Italiei şi Germaniei, începând din 2016.

Guvernul laudă oportunităţile oferite de ieşirea din Uniunea Europeană (UE) şi acorduri de liber-schimb semnate cu ţări ca Australia sau aderarea sa la Parteneriatul Comercial Transpacific (TPP).

Citeşte şi: Turismul în Israel a crescut în 2023 în pofida războiului

În aprilie, Organismul previziunilor bugetare (Office for budget responsability, OBR) estima că acordul comerical încheiat cu UE va reduce pe termen lung productivitatea cu 4% faţă de perioada în care Regatul Unit făcea parte din UE.

Potrivit unui sondaj realizat în decembrie de Institutul Opinium pentru ziarul duminical Observer, doar 22% dintre britanici cred că Brexitul a avut un efect pozitiv asupra ţării în general, un procent care scade la 12% în privinţa economiei.

Tags: brexitSadiq KhanUE
Externe