Primarul Melitopolului spune că a fost supus unui interogatoriu dur în timp ce era captiv al forţelor ruse

Publicat:

Un primar ucrainean a vorbit despre ore de interogatoriu “dur” în perioada în care a fost deţinut de forţele ruse luna trecută şi a spus că a făcut apel la Suveranul Pontif pentru a ajuta la oprirea unui război în timpul căruia părţi din oraşul său au fost distruse, relatează luni Reuters, potrivit agerpres.

“Au fost şase zile periculoase, pentru că am înţeles că pentru ruşi viaţa mea şi a vieţile civililor nu valorează nimic”, a declarat Ivan Fedorov, primarul oraşului Melitopol care acum se află sub control rusesc, într-un interviu acordat la Roma, la o lună după eliberarea sa.


Citește și : Nici măcar ameninţările cu bombă nu opresc zborurile Air Serbia spre Rusia

Ucraina susţine că Fedorov a fost răpit pe 11 martie, după ce forţele ruseşti au cucerit Melitopol, care se află la vest de Mariupol în regiunea sudică în care Rusia încearcă să obţină controlul. Kievul a anunţat eliberarea lui Fedorov în cadrul unui schimb de prizonieri de pe 16 martie.

Rusia, care numeşte invazia sa din Ucraina “operaţiune militară specială”, nu a făcut niciun comentariu despre detenţia primarului sau despre schimbul de prizonieri făcut public de Ucraina.

Fedorov, care s-a întâlnit cu Papa Francisc şi cu secretarul de stat al Vaticanului Pietro Parolin, înainte de a participa la slujba de Înviere, a spus că a cerut Vaticanului să intervină pe lângă preşedintele rus Vladimir Putin pentru ca acesta să garanteze coridoare umanitare pentru Mariupol, care s-a confruntat cu un bombardament devastator.

Descriind detenţia sa de către forţele ruse din departamentul de poliţia din Melitopol, Fedorov a spus: “Au venit la mine în timpul nopţii cu cinci sau şapte soldaţi şi am vorbit timp de patru sau cinci ore, un dialog dur”.

“Voiau să facă din mine un exemplu privind ceea ce s-ar întâmpla dacă nu eram de acord cu ce voiau ruşii”, a declarat primarul ucrainean pentru Reuters şi ziarul italian Il Messaggero, precizând că a fost supus numai unei torturi “psihologice”, nu şi fizice.

“Soldaţii ruşi au presupus că vor fi bineveniţi, dar nu au fost… şi de aceea ruşii au fost foarte, foarte supăraţi”, a declarat el duminică.

“Nu există alimente în oraşul meu. Nu există farmacii. Jumătate din oraşul meu este distrus. Peste 200 de oameni au fost răpiţi. Nu este sigur să mergi pe străzi”, a spus el.

Rusia a negat că ar fi vizat civili şi respinge ceea ce Ucraina susţine că sunt dovezi ale unor atrocităţi, afirmând că Kievul le-a înscenat pentru a submina convorbirile de pace.

Moscova susţine că a lansat operaţiunea militară din urmă cu aproape două luni pentru a demilitariza Ucraina şi a eradica ceea ce a numit elemente naţionaliste periculoase.

Capturarea oraşelor Melitopol şi Mariupol şi a coastei de sud le-ar asigura forţelor ruse o legătură terestră între separatiştii proruşi din estul Ucrainei şi Crimeea, peninsulă pe care Moscova a anexat-o în 2014. Rusia susţine că deţine controlul aproape complet asupra Mariupol.

Citește și : Navele de croazieră revin în Australia după doi ani de pandemie

Fedorov, care susţine că a rămas în contact regulat cu oamenii din Melitopol, spune că l-a invitat pe papă să viziteze Ucraina pentru că “poate ar putea opri războiul”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat şi el pe Suveranul Pontif în ţara sa, promiţând să-i garanteze securitatea, notează Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina

VIDEO - Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că desfăşoară exerciţii care...

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene Flota rusă din Marea Neagră a fost nevoită să-şi relocheze aproape toate navele...

Putin recrutează 1.000 de noi soldaţi pe zi

Putin recrutează 1.000 de noi soldaţi pe zi Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a a afirmat joi că forţele armate ruse şi-au întărit rândurile cu...

Kuleba: Rusia folosește arsenalul său de război hibrid împotriva României și în special împotriva Moldovei

Kuleba: Rusia folosește arsenalul său de război hibrid împotriva României și în special împotriva Moldovei Șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, susține că Rusia...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.