X

Primarul satului Sadaclia: Ne dorim să obținem și finanțarea cuvenită, indiferent de culoarea politică a unui ales local

Suportul comunității și finanțarea suficientă, fie că vine de la bugetul de stat sau din proiecte externe, sunt factorii principali ce pot susține o activitate eficientă a aleșilor locali care pe 5 noiembrie și-au obținut mandatul pentru următorii patru ani.

O opinie în acest sens a fost exprimată de către primarul satului Sadaclia, raionul Basarabeasca în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european”, organizată de Agenția de presă IPN.

Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’

„În primul rând, vreau să vă spun că prima dată când am candidat la funcția de primar, am candidat independent. Nu cunoșteam de culoare politică și nu mă interesa. A fost, pot spune așa, un mandat foarte greu, deloc ușor, deoarece dacă nu ai majoritate în consiliu, nu se aprobă toate proiectele, toate propunerile pentru localitate. În al doilea mandat, acum pe 5 noiembrie, am obținut majoritatea consilierilor pentru a merge mai departe cu alte proiecte, cu alte viziuni, pentru ca consilierii să susțină toate viziunile noastre pe viitor”, a declarat Ion Galeru.

Potrivit lui, accesul la proiectele europene este important, dar în localitățile mici mai există în continuare problema lipsei cadrelor calificate în scrierea proiectelor și implementarea lor. „Cea mai mare problemă pentru toți primari, pentru toate primăriile, pentru localități, sunt lipsa specialiștilor calificați pentru scrierea proiectelor. Rare sunt primăriile care țin specialiști pentru scrierea proiectelor. Cei care ar putea s-o facă, în special tinerii, deja au plecat peste hotare. Aceștia nu au motivație aici, acasă, deoarece în administrația public-locală sunt foarte mici salariile, pot spune chiar, salarii mizere. Cu așa salarii, puțin tinerii care rămân în Republica Moldova să activeze”, a mai spus primarul satului Sadaclia.

Ion Galeru spune că aleșii locali noi investiți în funcții trebuie să înțeleagă că una dintre șansele de a opri exodul tinerilor este ca aceștia să fie atrași în proiecte, să se obțină finanțări pentru a încuraja tinerii să lucreze la nivel local.

Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor

„De acolo trebuie deschise posturi de muncă, mai bune, pentru un trai decent, salarii mai mari. Sunt foarte multe proiecte, sunt foarte multe finanțări. Dar ca să le obținem, mai avem nevoie de specialiști. Și ne dorim să obținem și finanțarea cuvenită, indiferent de culoarea politică a unui ales local”, spune Ion Galeru.

Ion Galeru spune că fiecare guvernare trebuie să aibă o atitudine corectă față de aleșii locali și să-i trateze egal, fără a face diferența în funcție de culoarea politică. „Orice partid de la guvernare se schimbă, dar noi rămânem pe loc. Noi avem probleme, nu contează, sociale, de infrastructură și așa mai departe. Avem foarte mult de lucru”, a spus primarul Ion Galeru.

Tags: guvernSadaclia
Categorii: PoliticăȘtirile zilei