Primele acuzaţii în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA

Publicat:

Primele acuzaţii din cadrul anchetei procurorului special american cu privire la presupusa ingerinţă rusă în campania prezidenţială de anul trecut din SUA ar putea fi prezentate luni, iar una din persoanele vizate ar putea fi deja reţinută, au indicat luni surse informate citate de Reuters, potrivit agerpres.

Acuzaţiile au fost aprobate vineri de un mare juriu, fiind puse ulterior sub sigiliu, fără a fi aduse la cunoştinţa publicului. Procurorul special Robert Mueller – numit în mai după demiterea surpriză a şefului FBI, James Comey, de către preşedintele Donald Trump – examinează acţiunile Rusiei din timpul alegerilor prezidenţiale americane de anul trecut, încercând să stabilească în special dacă au existat legături cu echipa de campanie a miliardarului.


Citeşte şi: Doi membri SEAL, anchetaţi pentru o crimă comisă în Mali

Ancheta sa analizează inclusiv circumstanţele care au condus la demisia primului consilier pentru securitate naţională al preşedintelui, Michael Flynn, şi la îndepărtarea lui Comey, precum şi o întâlnire din luna mai în Biroul Oval între Donald Trump, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, şi ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak. Investigaţiile echipei lui Mueller au loc în secret şi nu s-a dezvăluit nimic despre numele principalilor suspecţi, relaţia lor cu Trump sau capetele de acuzare cu care se confruntă, notează AFP.

Confruntat cu iminenţa unei noi etape a acestor investigaţii, preşedintele Trump a încercat să distragă atenţia pe scena politică, denunţând din nou o “vânătoare de vrăjitoare” şi lansând noi acuzaţii la adresa fostei sale rivale democrate Hillary Clinton.

Într-o serie de mesaje pe Twitter difuzate duminică, Trump a respins orice colaborare cu Rusia în timpul campaniei, afirmând că “toate aceste poveşti ‘ruseşti’ intervin chiar când republicanii lansează o scădere şi o reformă istorice ale impozitelor. Să fie coincidenţă? NU!” – a scris Trump.

În plus, încurajaţi de locatarul de la Casa Albă, o serie de conservatori au lansat contraatacuri la adresa democraţilor şi a lui Hillary Clinton, pe care au acuzat-o că în 2010, în timp ce era secretar de stat, a avizat preluarea de către grupul rus Rosatom a controlului asupra companiei miniere canadiene Uranium One, care are acţiuni şi în exploatări americane. Clinton ar fi obţinut în schimbul donaţii către fundaţia sa, susţin conservatorii, care mai acuză şi că tabăra Clinton şi Partidul Democrat au finanţat o anchetă privată cu privire la Donald Trump.

Citeşte şi: Secretarul de Stat american şi ministrul apărării audiaţi în Senat

Unii republicani au cerut demisia lui Robert Mueller, căruia îi reproşează că este prea apropiat de James Comey. Sunt însă şi republicani care deplâng această polemică, cum a fost senatorul Rob Portman. “Am face mai bine să ne scandalizăm în legătură cu ingerinţa ruşilor în alegerile de la noi”, a comentat el într-o emisiune pe CBS.

Trei comisii ale Congresului, forul legislativ al SUA, anchetează de asemenea în legătură cu presupusa implicare rusă în alegeri. Parlamentarii americani şi-au propus să dea publicităţii rezultatele investigaţiei înainte de alegerile primare din primăvara viitoare, de teama unor noi încercări ale Moscovei în acest sens.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

Postările judecătorilor respinși de CSM ar putea fi analizate de inspecția judiciară

Postările judecătorilor respinși de CSM ar putea fi analizate de inspecția judiciară Postările judecătorilor respinși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcție...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.