Primele alegeri în Zimbabwe după era Mugabe

Publicat:

Alegătorii din Zimbabwe votează, luni, în primele alegeri generale organizate de la căderea preşedintelui Robert Mugabe în noiembrie, după treizeci şi şapte de ani la putere. Aceste scrutine istorice se desfăşoară într-un climat de suspiciune de fraudă, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Un total record de 23 de candidaţi sunt în cursă în alegerile prezidenţiale, organizate în acelaşi timp cu cele legislative şi municipale.


Citeşte şi: Un tren întreg a fost evacuat în Germania. Călătorii au găsit o substanţă necunoscută

Cursa pentru funcţia supremă are loc între actualul şef al statului Emmerson Mnangagwa, care conduce ZANU-PF, partid la putere de la declararea independenţei Zimbabwe în 1980, şi adversarul său Nelson Chamisa, liderul Mişcării pentru schimbare democratică (MDC).

Lungi cozi erau deja formate luni dimineaţă devreme în faţa multor secţii de votare din Harare. “Sper într-un nou Zimbabwe”, care “să ofere şanse egale pentru toţi”, a declarat Lalita Mtetwa, o absolventă în vârstă de 30 de ani, şomeră.

Preşedintele Mugabe, nonagenar, a condus ţara cu o mână de fier aproape patru decenii. El a fost forţat să demisioneze în noiembrie, împins de armată şi de propriul partid, ZANU-PF, care a refuzat ca soţia sa ambiţioasă, Grace Mugabe, să-i succeadă când va veni momentul.

Vezi şi: Tragedie aviatică în China. Un elicopter s-a prăbuşit la periferia Beijingului – VIDEO

El a fost înlocuit de fosta sa aşa-numită “mână dreaptă”, Mnangagwa, pe care l-a demis cu câteva săptămâni înainte din funcţia de vicepreşedinte. Acesta din urmă, în vârstă de 75 de ani, încearcă acum să obţină prin urnele de vot legitimitatea puterii.

Poreclit “crocodilul”, el susţine că a tras linie peste trecutul său sub regimul Mugabe şi a promis să restabilească democraţia şi să repună pe drumul cel bun economia aflată într-o situaţie dezastruoasă.

Adversarul său principal, Nelson Chamisa, în vârstă de 40 de ani, a votat luni dimineaţă la Harare într-o secţie unde sute de alegători aşteptau în calm să le vină rândul, punând în gardă încă o dată asupra unor posibile fraude, în timp ce alegerile sub Mugabe au fost în mod regulat afectate de nereguli şi violenţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tezaur de monede din aur, descoperit într-un oraş antic grecesc din Turcia

Tezaur de monede din aur, descoperit într-un oraş antic grecesc din Turcia Arheologii au descoperit un tezaur ce conţine monede greceşti antice, din aur, îngropat...

Trei producţii cinematografice româneşti, prezentate la Festivalul de Film de la Locarno

Trei producţii cinematografice româneşti, prezentate la Festivalul de Film de la Locarno Trei producţii cinematografice româneşti, susţinute de Institutul Cultural Român, participă la cea de-a...

Actriţa Meg Ryan va fi recompensată cu premiul onorific la a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo

Actriţa Meg Ryan va fi recompensată cu premiul onorific la a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo Actriţa Meg Ryan va primi...

Hugo Boss şi-a vândut afacerea din Rusia

Hugo Boss şi-a vândut afacerea din Rusia Hugo Boss şi-a vândut afacerea din Rusia partenerului Stockmann, a anunţat luni brandul german de lux, fără a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.