X

Primele alegeri municipale democratice din Tunisia au fost ”un scrutin credibil’ (observatori UE)

Misiunea de observatori a Uniunii Europene a apreciat marţi că primele alegeri municipale democratice din Tunisia au fost ”un scrutin credibil”, dar a criticat unele deficienţe tehnice şi absenteismul ridicat, în special în rândul tinerilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Duminică, ”alegătorii tunisieni şi-au putut exprima opţiunile în mod liber, în cadrul unui scrutin credibil”, a declara şeful acestei misiuni, Fabio Massimo Castaldo, vicepreşedinte al Parlamentului European.

Citește și : Vladimir Putin: Rusia respectă suveranitatea fostelor republici sovietice, dar îşi va apăra interesele și nu va „arunca cu bani”

Aceste alegeri, ale căror rezultate nu au fost încă anunţate oficial, s-au desfăşurat ”într-o atmosferă de calm” şi ”constituie un pas istoric în realizarea descentralizării prevăzute de Constituţie”, a subliniat el.

“Numărarea voturilor a fost efectuată transparent şi cel mai adesea consensual”, a adăugat Castaldo.

Misiunea de observatori a UE a fost, totuşi, puţin mai critică decât în cazul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din 2014, apreciind că acest scrutin local a fost marcat de o lipsă de vizibilitate şi de un absenteism ridicat, care a depăşit 66%.

Citește și : Trump și Macron au avut o convorbire telefonică despre ‘probleme legate de pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu’

Mass-media tunisiene nu au acoperit semnificativ campania şi nu a existat aproape nicio dezbatere interactivă între candidaţi, parţial din cauza temerii de sancţiuni pentru nerespectarea regulilor privind timpii de emisie.

În Tunisia municipalităţile au fost până acum dependente de o administraţie centrală adesea clientelară.

Tags: alegeriFabio Massimo Castaldomass-mediaTunisiaUE
Categorii: Știrile zilei