Primele efecte ale crizei coronavirusului în SUA: Rata şomajului a urcat la 4,4% în martie

Publicat:

Economia americană a suferit luna trecută primele efecte ale crizei coronavirusului, rata şomajului crescând de la 3,5% în februarie, cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, până la 4,4% în martie, a anunţat vineri Departamentul american al Muncii, citat de Reuters, scrie agerpres.

Aceasta este cea mai mare creştere a ratei şomajului de la o lună la alta înregistrată de SUA după 1975.


Citește și : COVID-19 în Franţa: peste 6.500 de decese și 27.432 de cazuri confirmate

Tot luna trecută a luat sfârşit şi o perioadă record de 113 luni consecutive în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă faţă de câte au dispărut. Departamentul american al Muncii a precizat că angajatorii au eliminat luna trecută 701.000 de locuri de muncă, după ce în februarie au creat 275.000 de locuri de muncă.

Cifrele oficiale sunt mult mai sumbre decât estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere a ratei şomajului până la 3,8% şi pe eliminarea a 100.000 de locuri de muncă.

“Economia a căzut în prăpastie. Oriunde te uiţi, Washingtonul şi guvernele statelor nu au fost pregătite pentru răspândire rapidă a virusului şi efectele devastatoare provocate economiei de închiderea firmelor şi trimiterea acasă a muncitorilor”, a declarat Chris Rupkey, economist şef la MUFG în New York.

Citește și : Spania devine ţara europeană cu cel mai mare număr de cazuri de COVID-19

Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii ar putea accentua criticile cu privire la modul în care administraţia Trump a gestionat criza sanitară, preşedintele Donald Trump fiind deja criticat pentru că a minimalizat gravitatea pandemiei în prima fază.

Alte date statistice publicate joi arată că un număr record de 10 milioane de americani au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj în ultimele două săptămâni din luna martie. Având în vedere acest număr record şi faptul că majoritatea americanilor sunt în carantină la domiciliu, analiştii de la Oxford Economics că un număr de 20 de milioane de locuri de muncă ar putea fi eliminate până la finele lunii aprilie, ceea ce “ar spulbera” precedentul record de 800.000 de locuri de muncă pierdute în luna martie 2009.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.