X

Primii soldaţi americani au ajuns în Taiwan! Misiunea lor este clară

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a confirmat în premieră prezenţa pe teritoriul insulei a unui mic număr de soldaţi americani veniţi să antreneze armata locală şi a declarat că are “încredere” că SUA vor apăra teritoriul în faţa Chinei, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Într-un interviu la CNN, difuzat miercuri, Tsai Ing-wen a afirmat că ameninţarea chineză asupra teritoriului este din ce în ce mai mare, “cu fiecare zi” ce trece.

Citeşte şi: Preşedinta Taiwanului are încredere în SUA – Black News

Întrebată cu privire la prezenţa soldaţilor americani în Taiwan, ea a răspuns că ei “nu sunt atât de numeroşi cum cred oamenii”.

Este pentru prima dată că un lider taiwanez recunoaşte public o astfel de prezenţă după retragerea ultimei garnizoane americane în 1979, anul în care Washingtonul a recunoscut China comunistă în detrimentul Taiwanului.

La începutul lui octombrie, un responsabil american a confirmat, sub protecţia anonimatului, prezenţa de soldaţi americani ca formatori, după informaţii publicate de Wall Street Journal. “Există două grupuri, soldaţi ai forţelor speciale şi ai forţelor convenţionale”, a declarat el pentru AFP, precizând că primii, prezenţi “de mai puţin de un an”, sunt “mai puţin de 20”, iar forţa convenţională, desfăşurată prin rotaţie, “nu este una importantă”.

Potrivit preşedinţiei taiwaneze, “avem un larg evantai de cooperare cu SUA, menită să intensifice capacitatea noastră de apărare”.

Preşedinta s-a declarat “încrezătoare” cu privire la faptul că SUA vor contribui la apărarea Taiwanului în faţa Chinei, dacă va fi necesar.

Adresându-se deputaţilor joi, ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a declarat că trupele americane şi taiwaneze sunt de multă vreme în contact. “Avem schimburi de personal şi (soldaţii americani) sunt aici în cadrul cooperării militare. Ceea ce este diferit, conform definiţiei pe care o cunosc, de faptul de a avea ‘trupe staţionate’ aici”, a declarat Chiu.

Schimburile de replici s-au înmulţit în ultimele zile între SUA şi China asupra sorţii acestei insule cu 23 de milioane de locuitori, care dispune de propriu guvern, de monedă şi armată proprii, dar pe care Beijingul o consideră una dintre provinciile sale, în aşteptarea reunificării cu restul ţării, notează AFP.

Citeşte şi: Centrul Carter trimite o echipă de observatori pentru alegerile din Venezuela – Black News

China a criticat joi prezenţa militarilor americani în Taiwan după confirmarea oficială a preşedintei Tsai Ing-wen. “Ne opunem ferm oricărei forme de schimburi oficiale şi contacte militare între SUA şi Taiwan”, a declarat în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Mai devreme miercuri, preşedintele american Joe Biden a subliniat că SUA sunt “profunde preocupate de acţiunile coercitive şi agresive ale Chinei (…) în strâmtoarea Taiwanului”.

Tensiunile au crescut acolo odată cu înmulţirea incursiunilor aeriene chineze în apropiere de Taiwan.

Tags: BeijingChinaChiu Kuo-chengJoe BidenStrâmtoarea TaiwanuluiSUAtaiwanTsai Ing-wenWang Wenbinwashington
Categorii: Știrile zilei