X

Primul an de înstrăinare a prinţului Harry de Casa Regală britanică

La începutul anului trecut, atenţia presei şi a opiniei publice britanice şi internaţionale s-a concentrat asupra scandalului care se profila în sânul familiei regale de la Londra, după ce, încă din luna ianuarie, prinţul Harry şi soţia sa Meghan Markle, popularii duci de Sussex, au anunţat că doresc să părăsească prim-planul Casei Regale şi că renunţă la îndatoririle oficiale impuse de apartenenţa monarhică, relatează agerpres.

Denumit de presa tabloidă “Megxit”, ca o inspirată parodie la scandalul provocat de “Brexit”, acest ”divorţ” al prinţului Harry de Coroana britanică, a ţinut primele pagini ale ziarelor din Albion până la apariţia unei crize şi mai mari, cea a noului coronavirus.

La 8 ianuarie, agenţiile Reuters şi AFP au transmis că prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, intenţionează să facă un pas în spate din rolurile de prim-plan ca membri ai familiei regale britanice şi să devină independenţi financiar, urmând să-şi petreacă o parte din timp în America de Nord. “Avem acum în plan să ne împărţim timpul între Regatul Unit şi America de Nord, continuând să ne onorăm datoria faţă de Regină, Commonwealth şi patronajele noastre”, anunţau ducii de Sussex într-un comunicat postat pe platforma Instagram, comunicat care a dat startul nebuniei “Megxit”.

O sursă din cadrul Palatului Buckingham, citată de Reuters şi de Press Association, declara în ziua următoare că familia regală britanică este afectată şi dezamăgită de decizia şocantă luată de ducii de Sussex. De asemenea, conform sursei citate, anunţul făcut de prinţul Harry şi de Meghan cu o zi înainte pe reţelele de socializare, a părut să-i ia pe nepregătite pe regina Elisabeta, bunica lui Harry, şi pe tatăl acestuia, prinţul Charles, moştenitorul tronului.

După un an agitat, în care s-a adâncit prăpastia dintre prinţul Harry şi presă şi s-a produs şi o răcire cu cealaltă familie princiară, cea a fratelui mai mare, prinţul William, Harry a anunţat că doreşte să obţină independenţa financiară pentru familia sa, că va înfiinţa o nouă organizaţie caritabilă şi că va păstra doar o mică parte din îndatoririle oficiale pe care le are.

Sursa din cadrul Palatului Buckingham a precizat că ceilalţi membri ai familiei regale au început să discute pe tema acestei decizii cu prinţul Harry şi soţia sa. “Le înţelegem dorinţa de a trece la o abordare diferită, însă astfel de lucruri sunt complicate şi este nevoie de timp pentru a le rezolva”, conform sursei care şi-a păstrat anonimatul.

Press Association preciza că ducii de Sussex nu au consultat-o nici pe regina Elisabeta şi nici pe prinţul Charles cu privire la această decizie. În acest context, “atmosfera” la Palatul Buckingham era una de dezamăgire, iar conform BBC, regina şi prinţul moştenitor sunt “afectaţi” de decizia lui Harry şi Meghan.

Decizia ducilor de Sussex, adăugată scandalului de pedofilie în care este implicat ducele de York, Andrew, fratele prinţului Charles, conturează o veritabilă criză în sânul Casei Regale britanice, care în perioada de după moartea prinţesei Diana, însoţită de speculaţii legate de o posibilă crimă, a fost ocolită de alte scandaluri.

Impresia că ducii de Sussex plănuiau de mai mult timp această distanţare a fost întărită şi de faptul că din momentul în care au anunţat separarea au refuzat toate compromisurile care li s-au oferit şi ştiau exact ce doresc să facă pe viitor. Spre exemplu, imediat în ziua ce a urmat anunţului public al separării de Casa Regală, ducii de Sussex au precizat că, deşi se vor afla în cea mai mare parte a timpului pe continentul nord-american, fie în Canada, fie în SUA, intenţionează să păstreze Frogmore Cottage, de pe domeniul Windsor, drept reşedinţă când se vor afla în Marea Britanie.

Patru zile mai târziu după anunţ, scandalul “Megxit” a dus la o reuniune de criză a familiei regale britanice în jurul Elisabetei a II-a. Harry s-a întâlnit cu bunica sa în compania tatălui său, prinţul Charles, şi a fratelui său, prinţul William, cu care relaţiile erau destul de tensionate în acea perioadă, la reşedinţa reginei din Sandringham, în estul Angliei. Meghan, aflată deja în Canada, a “participat” la reuniune prin intermediul unei conferinţe telefonice.

Printre subiectele abordate s-a numărat şi stabilirea unei sume de bani pe care prinţul Charles dorea să o ofere cuplului din rezerva sa personală, probabil sub forma unei rente, precum şi situaţia titlurilor regale ale celor doi şi perimetrul tranzacţiilor comerciale pe care Harry şi Meghan vor fi autorizaţi să le facă pentru a-şi câştiga existenţa.

Harry, Meghan şi fiul lor Archie au petrecut Crăciunul în Canada, iar fosta actriţă americană s-a întors în Canada după anunţul din 8 ianuarie. Conform presei canadiene, Meghan se afla la Vancouver, în sud-vestul Canadei.

Neconsultată şi, conform presei britanice, “mâhnită”, regina în vârstă de 93 de ani le-a solicitat membrilor familiei să găsească o soluţie de ieşire din această criză provocată de decizia nepotului său, al 6-lea în ordinea succesiunii la tron, de a-şi câştiga independenţa financiară şi de a trăi o parte a anului în America de Nord.

Imediat după această reuniune de familie, cei doi fraţi, prinţii William şi Harry au dezminţit împreună informaţiile cu privire la “relaţiile tensionate dintre ei”. Palatul Buckingham a dat publicităţii un comunicat în care se preciza: “În pofida dezminţirilor clare, astăzi a apărut o informaţie falsă într-un ziar din Marea Britanie care speculează în legătură cu relaţia dintre Ducele de Sussex şi Ducele de Cambridge. Pentru fraţii cărora le pasă atât de mult de problemele de sănătate mintală, utilizarea unui limbaj provocator în acest mod este ofensatoare şi potenţial dăunătoare”. Comunicatul nu menţiona numele publicaţiei, însă, un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a rezolvat misterul. Era vorba despre ziarul Times, care a publicat un editorial în legătură cu tensiunile dintre cei doi fraţi în care se sugera că Harry şi soţia sa Meghan consideră că au fost supuşi unei atitudini de ‘bullying’ (hărţuire) din partea prinţului William.

Resemnată, regina Elisabeta a II-a a anunţat la 13 ianuarie că va demara “o perioadă de tranziţie” pentru a stabili noua situaţie a ducilor de Sussex. După o reuniune desfăşurată pentru a elucida viitorul rol în monarhie al prinţului Harry şi al soţiei sale, Palatul Buckingham a publicat un comunicat în care regina sublinia că există “chestiuni complexe de rezolvat”, pentru care va fi anunţată o soluţie “în următoarele zile”.

Până la urmă, pusă în faţa faptului împlinit, regina a declarat că “susţine pe deplin” decizia cuplului princiar.

Scandalul a trecut rapid peste ocean, iar Guvernul canadian anunţa pe 14 ianuarie că nu s-a decis încă dacă îşi va asuma costurile de securitate generate de decizia prinţului Harry şi a soţiei sale, Meghan, de a locui o parte a anului în Canada. Canadienii “sunt total de acord” ca ducii de Sussex să locuiască o parte a anului în Canada, dar “există multe discuţii ce trebuie purtate în privinţa tipului de costuri pe care acest lucru le implică”, anunţa premierul canadian Justin Trudeau, prieten apropiat, de altfel, cu Harry şi Meghan.

Cotidianul Daily Mail evoca apoi o contribuţie de aproximativ 500.000 de lire sterline (583.000 de euro) pe an, pe care poporul canadian ar urma să o suporte pentru a asigura securitatea ducilor de Sussex. Presa canadiană a fost însă mai pesimistă şi a estimat aceste costuri la aproximativ 1,2 milioane de euro pe an.

La câteva zile distanţă, la 16 ianuarie, institutul canadian de sondaje Angus Reid anunţa că, de fapt, cuplul princiar nu este chiar atât de bine primit în Canada pe cum afirma prietenul lor, premierul Trudeau, în condiţiile în care, conform datelor unui sondaj de opinie, 73% dintre canadieni nu acceptă ca finanţele publice să suporte costul şederii în ţara lor a nepotului reginei Elisabeta a II-a şi a soţiei sale. Doar 3% dintre cei chestionaţi şi-au exprimat sprijinul pentru ca ţara să susţină toate costurile de şedere a cuplului princiar, în timp ce 19% au declarat că ar fi de acord să fie plătite doar unele cheltuieli.

La 15 ianuarie, Meghan Markle, ducesa de Sussex bănuită de mulţi că l-ar fi influenţat pe Harry să ia această decizie, a avut o primă ieşire publică la Vancouver, după izbucnirea scandalului. Ducesa a vizitat Downtown Eastside Women’s Centre, un centru consacrat susţinerii femeilor şi copiilor aflaţi în dificultate din metropola de pe coasta de vest a Canadei, dar nu a făcut niciun fel de comentariu cu privire la “Megxit”.

Sfârşitul lunii ianuarie a adus anunţul Palatului Buckingham privind retragerea titlului de “Alteţă Regală” pentru Harry şi Meghan, precum şi suspendarea fondurilor publice ce le erau alocate.

La 20 ianuarie prinţul Harry şi-a publicat punctul de vedere într-o înregistrare video postată pe Instagram. “Decizia pe care am luat-o pentru mine şi soţia mea nu a fost una uşoară”, ea venind după “luni de discuţii, care au urmat unor ani de provocări”, explica ducele de Sussex. “Speranţa noastră a fost de a continua să o slujim pe regină, Commonwealth-ul şi asociaţiile mele militare fără finanţare publică. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil. Am acceptat acest lucru ştiind că nu schimbă cine sunt sau cât sunt de dedicat. Dar sper că asta vă ajută să înţelegeţi la ce s-a ajuns, că mă voi retrage din tot ceea ce am cunoscut vreodată pentru a face un pas înainte spre ceea ce sper că va fi o viaţă mai liniştită”, spunea prinţul.

“Am vrut să auziţi adevărul de la mine, atât cât îl pot împărtăşi, nu ca prinţ, sau duce, ci pur şi simplu ca Harry, aceeaşi persoană pe care mulţi dintre voi aţi urmărit-o crescând în ultimii 35 de ani dar cu o perspectivă mai clară. Regatul Unit este casa mea şi locul pe care îl iubesc. Asta nu se va schimba niciodată. (…) Simt o mare tristeţe pentru că s-a ajuns la asta”, mai afirma el.

După care, la 21 ianuarie, prinţul Harry a sosit în Canada pentru a i se alătura soţiei sale, Meghan, şi fiului lor, Archie, în noua viaţă pe care şi-au ales-o. La puţin timp, ducii de Sussex au primit şi o primă lovitură financiară. Înainte de anunţul retragerii din Casa Regală, Meghan şi Harry au înregistrat, în 2019, marca “Sussex Royal” în Marea Britanie şi au avut la dispoziţie 6 luni pentru a înregistra această marcă şi în alte ţări. Probabil ocupaţi cu altele, sau din neştiinţă, ei nu au extins înregistrarea mărcii şi în alte ţări, aşa că la scurt timp alţi oameni de afaceri au profitat pentru a înregistra denumirea “Sussex Royal” în SUA, Canada şi la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Chiar în ianuarie a fost depusă o solicitare din partea producătorului de băuturi spirtoase Royalmount Spirits, care a înregistrat marca “Sussex Royal” în UE pentru a vinde băuturi alcoolice şi articole sportive. O altă solicitare a venit din California unde omul de afaceri Jared Folgeson a făcut acelaşi lucru în Statele Unite, deşi motivele sale nu au fost ghidate neapărat de nevoia de îmbogăţire. Potrivit publicaţiei The Sun, el ar fi dorit să le dea astfel “o lecţie” ducilor de Sussex pentru “a fi mai atenţi la detalii”.

Iar pierderile pentru ducii de Sussex s-ar putea să fie usturătoare. Cotidianul The Guardian publica o analiză în care se estima că valoarea mărcii “Sussex Royal” va ajunge la 400 de milioane de dolari.

Începând din luna martie lucrurile au evoluat cu rapiditate spre… sfârşitul relaţiilor oficiale ale ducilor de Sussex cu monarhia britanică. Prinţul Harry a avut o întâlnire în privat cu regina Elisabeta a II-a timp de patru ore în data de 2 martie, la Castelul Windsor. Ziarul spaniol ABC citează surse de la Palatul Buckingham conform cărora întrevederea cu bunica ar fi decurs într-o atmosferă de familie. Se pare că regina i-a spus până la urmă lui Harry că atât el cât şi familia lui sunt bineveniţi oricând la Londra. Dar, deşi lucrurile par să meargă mai bine între ei, regina este în continuare “deranjată” de decizia ducilor de a trăi în străinătate. Şi mai ales de faptul că nu îl poate vedea pe Archie, cel mai mic dintre strănepoţii ei.

Apoi, la 10 martie, Harry şi Meghan au participat la ultimul eveniment în calitate de membri ai Casei Regale britanice. Ei au asistat la o slujbă la Westminster Abbey din Londra, cu prilejul sărbătoririi Zilei Commonwealth-lui, după cum relata EFE. Harry şi Meghan, care şi-au stabilit iniţial reşedinţa principală în Canada – unde a rămas fiul lor, Archie – au asistat la slujba anglicană alături de ducii de Cambridge, prinţul William şi Kate Middleton, şi de alţi membri ai familiei regale britanice.

Spre deosebire de anul trecut, atât ducii de Sussex cât şi ducii de Cambridge au aşteptat aşezaţi pe locurile lor intrarea suveranei, în loc să o urmeze în procesiune, ceea ce a fost interpretat drept un semn al schimbărilor din monarhia britanică.

Prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, au publicat ultimul lor mesaj online în calitate de membri activi ai casei regale britanice la 30 martie, retragerea oficială din rândul membrilor cu rol activ ai case regale având loc la data de 1 aprilie.

“Deşi s-ar putea să nu ne mai vedeţi atât de des, munca noastră va continua”, au scris cei doi soţi în ultimul lor mesaj publicat pe pagina lor de Instagram, SussexRoyal. “Mulţumim întregii comunităţi – pentru sprijin, inspiraţie şi angajamentul împărtăşit de a face bine în lume. Aşteptăm cu nerăbdare să luăm din nou legătura cu voi în curând. Aţi fost minunaţi! Până atunci, vă rugăm să aveţi grijă de voi şi de cei din jurul vostru”.

De la 11 august, “oile negre” ale familiei regale britanice, ducii de Sussex şi mai ales prinţul Andrew, fratele mai mic al lui Charles care este implicat într-un scandal de pedofilie, au fost excluşi de pe site-ul familiei regale. După această modificare, site-ul oficial al Casei de Windsor oferă opţiunea de a accesa doar conturile reţelelor de socializare ale reginei (unde apar informaţii şi despre ceilalţi membri ai casei regale), ori site-urile palatului Kensington şi Clarence House, dedicate ducilor de Cambridge, prinţul William şi soţia sa Kate Middleton, şi respectiv prinţului Charles şi soţiei sale, Camila Parker-Bowles, ducesă de Cornwall.

De la jumătatea lunii august prinţul Harry şi Meghan s-au mutat la Santa Barbara, tot în California, la aproximativ 180 de kilometri nord-vest de Los Angeles, în căutarea vieţii într-o comunitate liniştită, cât mai departe de presa de scandal. În timpul şederii la Los Angeles ducii de Sussex au avut o serie de incidente cu paparazzi şi au apelat la instanţă pentru a opri vânzarea spre publicaţii tabloide şi publicarea unei fotografii cu fiul lor, Archie.

La începutul lui septembrie prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, şi-au împlinit în mare parte visul independenţei financiare semnând un contract de producţie cu platforma Netflix pentru mai multe programe TV, ce variază de la emisiuni pentru copii şi până la seriale de tip reality-show. Iar la puţin timp după aceasta, prinţul Harry a rambursat suma de 2,4 milioane de lire sterline, bani publici folosiţi pentru renovarea reşedinţei lor de pe domeniul Windsor – Frogmore Cottage, care a va rămâne astfel domiciliul din Marea Britanie a ducelui şi familiei sale.

Tags: casa regalamarea britanieMeghan MarkleMegxitPalatul BuckinghamPrintul CharlesPrinţul HarrySanta BarbaraSUAWestminster Abbey
Categorii: Știrile zilei