X

Primul caz de infectare cu ‘variola maimuței’ depistat în Europa. OMS declară ‘urgență globală de sănătate publică’

Primul caz de infectare cu ‘variola maimuței‘ depistat în Europa. OMS declară ‘urgență globală de sănătate publică’

Primul caz de variola maimuței înregistrat în afara Africii a fost depistat în Suedia. Pacientul a contractat virusul în timpul unei vizite în „partea din Africa unde există o epidemie majoră de mpox”, a declarat Magnus Gisslen, un epidemiolog de stat.

Suedia a înregistrat primul caz din Europa al variantei mai periculoase de mpox, care se răspândește rapid în Africa, după ce OMS a declarat o urgență globală de sănătate publică, potrivit stiripesurse.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

„Acum […] am primit confirmarea că avem un caz în Suedia al tipului mai grav de mpox, cel numit Clada 1”, a declarat joi ministrul sănătății și afacerilor sociale, Jakob Forssmed, într-o conferință de presă.

Agenția de Sănătate Publică din Suedia a declarat: „Este primul caz cauzat de Clada 1 diagnosticat în afara continentului african”. Anunțul a fost făcut după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri mpox o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de Clada 1 în Republica Democrată Congo (RDC) care s-a răspândit rapid în țările vecine.

Pacientul a primit îngrijiri fără a oferi alte detalii despre starea persoanei. Agenția de sănătate publică a declarat că Suedia „are pregătirea necesară pentru a diagnostica, izola și trata în siguranță persoanele cu mpox”.

Mpox se răspândește în principal prin contact apropiat, cum ar fi sexul, contactul piele la piele și vorbirea sau respirația în apropierea unei alte persoane. Aceasta provoacă o erupție cutanată nodulară caracteristică, cu leziuni pline de puroi, febră, dureri și junghiuri. De asemenea, a fost asociată cu complicații periculoase pentru femeile însărcinate, inclusiv avort spontan.

Focarele pot fi controlate prin prevenirea infecțiilor cu ajutorul vaccinurilor, deși acestea sunt de obicei disponibile doar pentru persoanele cu risc sau pentru cele care au fost în contact strâns cu o persoană infectată.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat epidemia de mpox din unele părți ale Africii o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Boala extrem de contagioasă – cunoscută sub numele de „variola maimuței” – a ucis cel puțin 450 de persoane în timpul unui focar inițial în Republica Democrată Congo.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Ea s-a răspândit acum în părți din Africa Centrală și de Est, iar oamenii de știință sunt îngrijorați de rapiditatea cu care se răspândește o nouă variantă a bolii și de rata sa ridicată de mortalitate.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că potențialul de răspândire în continuare în Africa și în afara acesteia „este foarte îngrijorător”.

Tags: europaOMSvariola maimuţei
Sănătate