X

Primul caz de infectare cu variola maimuței din Europa, confirmat.  OMS a declarat epidemia o urgență globală

Primul caz de infectare cu variola maimuței din Europa, confirmat. OMS a declarat epidemia o urgență globală

Suedia a raportat joi primul caz de infectare cu variola maimuței (mpox) din afara Africii, la doar o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia acestei infecții virale drept o urgență globală a doua oară în decurs de doi ani, relatează agenția Reuters.

Persoana a fost infectată, după ce ce a stat o perioadă într-o zonă a Africii unde a existat o epidemie de variola maimuței, a declarat Olivia Wigzell, director general la Agenția suedeză pentru sănătate publică, potrivit news.ro.

Organizația Mondială a Sănătății a făcut anunțul cu privire la mpox, care se răspândește prin contact apropiat, după ce un focar din Republica Democrată Congo a răspândit în țările vecine un tip mai grav al bolii.

”De asemenea, în cursul după-amiezii am primit confirmarea că avem un caz în Suedia de mpox de tip mai grav, cel numit Clasa I”, a declarat ministrul sănătății și afacerilor sociale, Jakob Forssmed, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Olivia Wigzell a declarat că persoana infectată cu variola maimuței a primit îngrijiri medicale, potrivit recomandările agenției de sănătate.

”Cazul este primul cauzat de tulpina I care a fost diagnosticat în afara continentului african. Persoana afectată a fost, de asemenea, infectată în timpul unei șederi într-o zonă din Africa în care există un focar mare de mpox”, a spus ea.

Variola maimuței are simptome asemănătoare gripei
Peste 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost depistate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el.

Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine, potrivit Agerpres.

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

Tags: confirmatde infectare cu variola maimuței din EuropaPrimul caz
Sănătate