Primul contact în aproape doi ani. Telefonul roşu intercoreean a fost repus în funcţiune

Publicat:

Cele două Corei au repus în serviciu, miercuri, un relefon roşu transfrontalier închis din 2016, continuând o deschudere, în pofida unor declaraţii ale lui Donald Trump, care s-a lăudat că are un buton nuclear ”mult mai mare” ca al lui Kim Jong-un, relatează AFP, potrivit news.ro.

Canalul de comunicaţie de la Panmunjom, satul de frontieră unde s-a semnat armistiţiul Războiului Coreei (1950-1953), a fost deschis la ora 6.30 GMT (8.30, ora României), după ce a fost închis timp de doi ani.


Citeşte şi: 48 de oameni au murit după ce autocarul lor a căzut în mare de la 100 de metri – FOTO

”Conversaţia telefonică a durat 20 de minute”, a declarat pentru AFP un reprezentant de la Ministerul sud-coreean al Unificării, fără să facă alte precizări imediat.

Această repunere în serviciu are loc după ce Seulul a făcut o ofertă de dialog, răspunzând astfel, la rândul său, unei iniţiative a liderului nord-coreean, care a evocat o participare la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă care se deschid luna viitoare în Coreea de Sud.

Kim Jong-un s-a servit, luni, de discursul său de Anul Nou către naţiune, pentru a face acest gest extem de rar faţă de Sud, într-un context de tensiuni tot mai mari. Nordul şi-a multiplicat în ultimele luni tirurile de rachete balistice şi a efectuat al şaselea test nuclear, continuându-şi ambiţiile nucleare.

Seulul a răspuns propunând să aibă loc – pe 9 ianuarie, pentru prima oară din 2015 – discuţii la nivel înalt la Panmunjom, cu privire la JO, dar şi despre ”alte chestiuni de interes reciproc în vederea îmbunătăţirii relaţiilor intercoreene”.

Liderul nord-coreean a profitat, totodată, de discursul de Anul Nou, pentru a repeta că ţara sa este un stat nuclear deplin, avertizând că are în permanenţă la îndemână ”butonul” atomic.

”UN CUI”

Declaraţia a provocat un nou tweet al lui Donald Trump, în stilul său foarte persoanl.

”Liderul nord-coreean Kim Jong-un tocmai a afirmat că «butonul nuclear este pe biroul său în permanenţă». Să-l informeze un membru al regimului său înfometat şi epuizat că şi eu am un buton nuclear, dar el este mult mai mare şi mai puternic decât al său, şi funcţioneză”, a scris preşedintele american.

Washingtonul a respins perspectiva unui dialog intercoreean.

Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a apreciat că este vorba despre o simplă ”peticire”. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a apreciat că Kim ”ar putea să fie pe cale să încerce să bată un cui” între Seul şi Washington.

Phenianul nu a părut emoţionat de reacţia americană. Kim Jong-un a ”salutat” susţinerea de către Seul a propunerii sale, potrivit lui Ri Son-gwon, şeful Comitetului nord-coreean pentru Reunificarea Paşnică a Coreei (CRPC).

Nordul şi Sudul sunt despărţite de decenii de Zona Demilitarizată (DMZ), una dintre frontierele cele mai puternic înarmate din lume. Ultimele negocieri bilaterale din decembrie 2015 s-au soldat cu un eşec.

Linia telefonică de la Panmunjon servea celor două ţări să facă bilaţul de două ori pe zi, înainte să fie întreruptă în februarie 2016, în urma deteriorării relaţiilor bilaterale din cauza unui diferend cu privire la complexul industrial comun Kaesong.

Seulul a salutat decizia Phenianului de a o redeschide ca ”foarte semnificativă”.

”SCUT”

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in este de mult timp un susţinător al dialogului, însă Washingtonul a anunţat că nu va accepta o Coree de Nord dotată cu arma nucleară.

Phenianul susţine că are nevoie de arma atomică pentru a se proteja de ostilitatea Washingtonului.

Nordul caută să pună la punct un focos nuclear care să atingă teritoriul continental american. El a fost supus mai multor serii de sancţiuni ONU, fără să pară să vrea să cedeze vreun pic.

Moon a salutat, din partea Nordului, ”răspunsul pozitiv la propunerea noastră de a acţiona astfel încât Jocurile Olimpice de la Pyeongchang să fie o ocazie revoluţionară pentru pace”.

Orice apropiere intercoreeană se va desfăşura într-un context de suspiciune, eventual de ostilitate din partea Washingtonului, în contextul în care Kim şi Trump se insultă reciproc, personal, de luni de zile.

Citeşte şi: Cu orgoliul rănit, Trump se laudă în faţa lui Kim Jong-Un: ‘Butonul meu nuclear este mai mare şi mai puternic’

Preşedintele american l-a catalogat pe Kim drept ”îndesat” şi ”om-rachetă”. Liderul nord-coreean l-a catalogat pe locatarul Casei Albe drept un ”bătrân bolnav mintal”.

În opinia lui Go Myong-hyun, un analist la Institutul Asan de Studii Politice, Phenianul caută să se apere de sancţiunile şi ameninţările americane servindu-se de Seul pe post de ”scut”.

”Dacă Sudul devine partenerul de dialog al Nordului, alianţa americano-sud-coreeană va avea dificultăţi”, a declarat el pentru AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.