Primul focar de poliomielită în Africa după mai bine de cinci ani

Publicat:

Autorităţile sanitare din Malawi au declarat un focar de poliomielită după detectarea unui caz la un copil de vârstă mică din capitala Lilongwe, acesta fiind primul caz de poliomielită sălbatică din Africa în mai bine de cinci ani, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters şi agerpres.

OMS a precizat într-o declaraţie că analizele de laborator au arătat că tulpina detectată în Malawi este legată de una care circulă în Pakistan, unde această boală este încă endemică.


Citește și: Soldaţi americani au sosit joi în Slovacia – Black News

“Fiind un caz importat din Pakistan, această detectare nu afectează statutul regiunii africane de ‘liberă de poliovirus sălbatic'”, a precizat OMS.

Potrivit Iniţiativei Globale pentru Eradicarea Poliomielitei, cazul din Malawi a fost detectat la o fetiţă de trei ani care a prezentat un început de paralizie în luna noiembrie a anului trecut.

Secvenţierea virusului realizată în februarie de către Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud şi de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a confirmat că este vorba despre poliovirus sălbatic de tip 1 (WPV1).

“Detectarea WPV1 în afara celor două ţări unde boala a rămas endemică, Pakistanul şi Afganistanul, este o preocupare serioasă şi subliniază importanţa prioritizării activităţilor de vaccinare împotriva poliomielitei”, a indicat Iniţiativa Globală pentru Eradicarea Poliomielitei.

Citeşte şi: De unde va veni următoarea variantă îngrijorătoare a coronavirusului? – Black News

“Ultimul caz de poliovirus sălbatic din Africa a fost identificat în nordul Nigeriei, în 2016, iar la nivel global au existat doar cinci cazuri în 2021. Orice caz de poliovirus sălbatic este un eveniment semnificativ şi vom mobiliza toate resursele pentru a sprijini răspunsul ţării (la acesta)”, a declarat Modjirom Ndoutabe, coordonatorul pentru poliomielită din cadrul biroului regional al OMS pentru Africa.

Poliomielita este o boală extrem de infecţioasă care invadează sistemul nervos şi poate provoca paralizia totală în câteva ore. Deşi nu există un tratament pentru poliomielită, aceasta poate fi prevenită prin administrarea unui vaccin, a precizat OMS.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.