X

Primul pas al Senatului american spre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Comisia pentru afaceri externe a Senatului american a aprobat marţi aproape în unanimitate o rezoluţie privind ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO, proces angajat după invadarea Ucrainei de către Rusia, notează AFP, potrivit  agerpres.

Cele 30 de ţări ale Alianţei Nord-Atlantice trebuie să ratifice toate aderarea celor două ţări nordice, dar preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat din nou luni că va “îngheţa” procesul, în pofida unui acord de principiu la summitul NATO de la Madrid de la sfârşitul lui iunie.

Citeşte şi: Macron intenţionează să se deplaseze în zone din sud-vestul Franţei afectate de incendiile de vegetaţie – Black News

După votul în comisie, Senatul ar urma să dea undă verde în următoarele săptămâni.

Preşedintele acestei comisii, democratul Bob Menendez, a estimat ca intrarea Suediei şi Finlandei în NATO va fi “fără îndoială unul dintre cele mai importante succese diplomatice din ultimii ani”.

“Viitorul parteneriatului transatlantic va fi şi mai strâns împletit şi consolidat datorită imprudenţei lui (Vladimir) Putin”, a adăugat el într-un comunicat.

Articolul 5 al tratatului Alianţei Nord-Atlantice, fondată în 1949 la începutul Războiului Rece, declanşează un răspuns comun în cazul unui atac împotriva unuia dintre membri.

Suedia şi Finlanda, care au avut întotdeauna grijă să nu adere la NATO pentru a nu atrage mânia Rusiei vecine, şi-au prezentat candidatura după invadarea Ucrainei de către Moscova la 24 februarie.

Citeşte şi: Macron intenţionează să se deplaseze în zone din sud-vestul Franţei afectate de incendiile de vegetaţie – Black News

John Kirby, care coordonează comunicarea pe probleme strategice a preşedintelui Joe Biden , a declarat că forţele armate finlandeze şi suedeze dispun de “mijloace incredibil de moderne”.

“Îndemnăm Congresul să acţioneze cât mai repede posibil”, a adăugat el.

Tags: Bob MenendezfinlandaJoe BidenJohn KirbyNATORecep Tayyip ErdoganrusiaSuediaucraina
Categorii: Știrile zilei