Primul telescop spaţial al Israelului urmează să fie lansat în 2026

Publicat:

Primul telescop spaţial al Israelului, ULTRASAT, urmează să fie lansat de NASA pe orbita înaltă a Pământului în 2026, au anunţat marţi agenţiile spaţiale israeliană şi americană, transmite TPS, potrivit agerpres

ULTRASAT (Ultraviolet Transient Astronomy Satellite), va avea un câmp vizual fără precedent, ceea ce le va oferi cercetătorilor o şansă mai mare de a detecta surse tranzitorii de lumină şi de a măsura lumina ultravioletă în moduri care nu pot fi realizate de pe Pământ.


Citește și :  Putin: Rusia dorea pacea în Ucraina, dar Occidentul avea alte idei!

Aceste capabilităţi vor îmbunătăţi cercetarea unor puncte de interes din astronomie, cum ar fi supernovele, galaxiile active, sursa undelor gravitaţionale şi formarea stelelor prin acţiunea găurilor negre masive.

Lansarea face parte dintr-un nou parteneriat încheiat între NASA şi Ministerul Inovaţiei, Ştiinţei şi Tehnologiei din Israel.

“Acesta este un proiect inovator ce plasează Israelul în prima linie a cercetării globale”, a declarat profesorul Eli Waxman, astrofizician la Institutul de Ştiinţă Weizmann şi cercetător şef în cadrul proiectului ULTRASAT.

“Organisme internaţionale importante, precum NASA şi institutul de cercetare DESY, s-au alăturat acestui proiect condus de Israel în calitate de parteneri, recunoscând importanţa ştiinţifică a acestuia. Ei investesc resurse considerabile în construcţia şi lansarea satelitului devenind participanţi activi la această misiune, cu acces la produsele sale ştiinţifice. Este un parteneriat determinat de ştiinţă”, a adăugat Waxman.

Se aşteaptă ca ULTRASAT să aibă un impact pe scară largă, dincolo de descoperirile sale ştiinţifice. Succesul misiunii va demonstra fezabilitatea realizărilor ştiinţifice realizate cu ajutorul sateliţilor mici şi relativ accesibili (aproximativ 90 de milioane de dolari pentru vehiculul spaţial şi instrument) şi va deschide calea către viitoare iniţiative în domeniul spaţial ale Israelului.

Satelitul este realizat de MBT Space Division care va supraveghea misiunea în spaţiu, precum şi încorporarea telescopului, construit de compania Elbit Systems Electro-Optics ELOP.

Citește și : Reacţia Casei Albe la discursul lui Putin: ‘ABSURD şi antioccidental!’

DESY construieşte camera telescopului, care include detectoare specializate pentru această misiune dezvoltate de Tower Semiconductor.

“Suntem mândri să ne alăturăm acestui parteneriat, un demers internaţional care ne va ajuta să înţelegem mai bine misterele universului fierbinte, tranzitoriu”, a declarat dr. Mark Clampin, directorul departamentului de astrofizică de la NASA. “ULTRASAT va oferi comunităţii ştiinţifice globale o capacitate importantă în plus de a realiza noi observaţii în domeniul emergent al programelor astrofizice din domeniul (astronomiei) multi-mesager”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.