X

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale în Brazilia: Lula conduce în sondajele de opinie

Brazilienii au votat duminică în primul tur de scrutin al celor mai tensionate alegeri din ultimele decenii. Stânga Luiz Inacio Lula da Silva are șanse mari să îl învingă pe actualul președinte de dreapta Jair Bolsonaro, potrivit sondajelor de opinie citate de Reuters, informează mediafax.

Cele mai multe sondaje de opinie arată că Lula are un avans solid de luni de zile, dar Bolsonaro a semnalat că ar putea refuza să accepte înfrângerea, alimentând temerile privind o criză instituțională sau violențe postelectorale.

Citește și : Liderii UE vor discuta la summitul de la Praga despre securitatea infrastructurilor critice

Un mesaj proiectat pe statuia Christ the Redeemer din Rio de Janeiro înaintea votului suna astfel: „Pace în alegeri”.

Majoritatea sondajelor îl favorizează pe Lula, care a fost președinte între 2003 și 2010, cu 10-15 puncte. În cazul în care va obține peste 50% din voturile valabile, ceea ce mai multe institute de sondaje arată că este la îndemână, acesta ar obține o victorie categorică, nemaifiind nevoie de un al doilea tur de scrutin.

Îmbrăcată în autocolante cu Lula, Adriana Schneider a votat la o școală primară din Rio de Janeiro. Profesorul universitar, în vârstă de 48 de ani, a declarat că administrația lui Bolsonaro a fost „catastrofală” pentru investițiile în cultură, artă, știință și educație.

„Trăim sub un guvern barbar”, a spus ea.

Lula a fost încarcerat în timpul ultimelor alegeri, ispășind o condamnare pentru luare de mită, care a fost ulterior anulată de Curtea Supremă, ceea ce i-a permis să se confrunte anul acesta cu aprigul său rival Bolsonaro.

Votând în São Bernardo do Campo, Lula a recunoscut schimbarea dramatică a soartei sale după condamnarea despre care spune că a fost una politică.

„Este o zi importantă pentru mine”, a declarat el. „În urmă cu patru ani nu am putut vota pentru că am fost victima unei minciuni … Vreau să încerc să-mi ajut țara să revină la normalitate”.

Bolsonaro a votat în Rio și a declarat că se așteaptă să câștige alegerile în primul tur de duminică, în ciuda rezultatelor sale slabe din sondaje. Fostul căpitan de armată nu are încredere în sondaje, spunând că rezultatele acestora nu corespund cu sprijinul pe care îl vede la evenimentele sale de campanie.

Citește și : Militarii pucişti din Burkina Faso acuză Franţa că îl ajută pe locotenent-colonelul Damiba înlăturat de la putere

„Dacă vom avea alegeri curate, vom câștiga astăzi cu cel puțin 60% din voturi”, a declarat Bolsonaro într-o înregistrare video postată pe rețelele sale de socializare înainte de vot. „Toate dovezile pe care le avem ne sunt favorabile. Cealaltă parte nu a fost capabilă să iasă în stradă, nu a făcut campanie, nu are acceptare, nu are credibilitate”.

Un câștigător ar putea fi anunțat în câteva ore după închiderea secțiilor de votare la ora 17.00, ora Brasiliei (20.00 GMT). În cazul în care niciun candidat nu obține mai mult de jumătate din voturi, excluzând voturile albe și cele anulate, primii doi clasați vor merge la un tur de scrutin pe 30 octombrie, prelungind astfel sezonul tensionat al campaniei.

Tags: alegeriBraziliaJair BolsonaroLuiz Inacio Lula da SilvaRio de Janeiro
Categorii: Știrile zilei