Primul zbor comercial al rachetei Falcon Heavy, realizat cu succes

Publicat:

Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă din lume, a companiei SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, a fost lansată cu succes pentru prima cursă comercială, în noaptea de joi spre vineri, de la Centrul spațial Kennedy din Florida, SUA, potrivit Reuters, potrivit mediafax.

Falcon Heavy a fost programată să ducă în spaţiu un satelit de comunicaţii pentru compania de telecomunicaţii Arabsat, cu sediul în Arabia Saudită, folosit pentru servicii de internet şi televiziune în Africa, Europa şi Orientul Mijlociu.


Citește și : Dalai Lama a fost externat

La trei minute de la lansare, care a avut loc la 22.35 GMT, două dintre propulsoarele rachetei s-au separat de corpul principal şi au aterizat sincronizat la Centrul spaţial Cape Canaveral din Florida. Propulsorul din mijloc al rachetei a dus încărcătura în spaţiu şi s-a întors, zece minute mai târziu, plasându-se pe o platformă a companiei SpaceX aflată la circa 645 de kilometri în largul coastelor Floridei.

În 2018, când a avut loc misiunea de testare a rachetei, în timpul căreia automobilul Tesla al lui Elon Musk a fost amplasat pe orbita lui Marte, la 225 de milioane de de kilometri de Pământ, propulsorul din mijloc a eşuat în a se plasa pe platformă şi s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic.

“Vulturii au aterizat”, a scris Musk pe platforma de micro-blogging Twitter, după cursa de joi.

Racheta Falcon Heavy va fi utilizată în vara acestui an pentru transportarea în spaţiu a unor sateliţi militari şi ştiinţifici ai Forţelor Aeriene din SUA.

Cursa de joi a fost un pas important pentru compania SpaceX, aflată în concurenţă pe acest domeniu al zborurilor spaţiale comerciale cu Blue Origin, deţinută de Jeff Bezos, şi un joint venture între Boeing şi Lockheed, United Launch Alliance. Scopul cel mai mare este obținerea de contracte cu Armata SUA, care valorează miliarde de dolari.

Citește și : Fost consilier juridic în Administrația Obama, inculpat pe fondul anchetei ruse

Forțele aeriene americane au încheiat o înțelegere cu SpaceX în 2018, pentru a lansa un satelit militar în valoare de 130 de milioane de dolari, iar, în februarie, au fost programate alte trei misiuni, în valoare de 297 de milioane de dolari.

SpaceX și Boeing Co vor să se implice și în transportul de astronauți americani în spațiu, după ce, în urmă cu aproape zece ani, programul navetelor spațiale al NASA a fost închis.

În afară de racheta Falcon Heavy, SpaceX a dezvoltat și capsula Dragon, care a avut zborul de testare în martie și va fi folosită pentru transportul de pasageri în spațiu în iulie.

Zborul de testare al capsulei Starliner de la Boeing este programat în august, cu ajutorul une rachete Atlas a United Launch Alliance.

Compania SpaceX, cunoscută și ca Space Exploration Technologies Corp, a fost înființată în 2002 de Elon Musk, cofondator al producătorului de mașini electrice Tesla Inc.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Percheziții la Drochia. Polițiștii au căutat țigări, dar au găsit și arme

Percheziții la Drochia. Polițiștii au căutat țigări, dar au găsit și arme Oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliile a cinci persoane și câteva...

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Mii de oameni solicită ajutor la corturile din Chișinău

Mii de oameni solicită ajutor la corturile din Chișinău Pe parcursul săptămânii trecute, la corturile de prim ajutor instalate de preturile de sector în...

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din Cahul și Dubăsari

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din Cahul și Dubăsari Echipele mobile de medici specialiști vor oferi în această săptămână servicii stomatologice copiilor din raioanele Cahul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.