Principala acuzată într-o serie de crime rasiste îşi reneagă trecutul neonazist

Publicat:

Principala acuzată într-o serie de crime rasiste fără precedent după război în Germania a afirmat marţi, în închiderea unui proces-fluviu care a durat cinci ani, că nu mai are nicio legătură cu ideologia nazistă, informează AFP, conform agerpres.

Invitată să-şi exprime ultimul cuvânt în proces, Beate Zschäpe (43 de ani, foto) a afirmat că ideologia de extremă-dreapta “chiar nu mai are pentru ea nicio importanţă”.


Citeşte şi: În ciuda procedurii de infringement, Polonia nu renunţă la reforma judiciară (AFP)

Verdictul va fi dat de Tribunalul de la Munchen în 11 iulie.

Beate Zschaepe s-a adresat apropiaţilor celor circa zece victime, afirmând că simte “nefericirea” şi “disperarea” lor. “Aveţi sincera mea compasiune”, le-a spus ea, în condiţiile în care acest caz a scandalizat întreaga Germanie.

Această femeie este singura care răspunde direct, la Munchen, din 2013, pentru circa zece crime rasiste imputate unui trio neonazist denumit “Clandestinitate naţional-socialistă” (NSU), pe care ea îl constituise cu doi presupuşi complici, Uwe Mundlos şi Uwe Böhnhardt.

Aceştia doi din urmă au murit, după ce probabil s-au sinucis în 2011 când poliţia era pe urmele lor. Alţi patru presupuşi complici au compărut pentru fapte mai puţin grave alături de Beate Zschäpe, împotriva căreia Parchetul a cerut la sfârşitul lui 2017 închisoarea pe viaţă.

Principala acuzată a respins deja responsabilitatea sa în uciderea a opt imigranţi turci, a unui etnic grec şi unei poliţiste germane între 2000 şi 2007.

De asemenea, ea a afirmat marţi, în închiderea procesului său că nu ştie de ce cei doi presupuşi complici ai săi au ales să ucide anume aceste zece persoane, crime pe care le-a calificat drept “oribile”.

Citeşte şi:  Japonia cumpără de la americani două radare ultraperformante

“Vă rog, nu mă condamnaţi pentru ceva ce nici nu am dorit, nici nu am comis”, a mai declarat ea adresându-se preşedintelui tribunalului, Manfred Götzl.

Crimele rasiste atribuite NSU au şocat profund Germania, încă traumatizată de trecutul său fascist, cu atât mai mult cu cât ancheta poliţistă a fost marcată de controverse şi critici cu privire la scăpările poliţiei.

Pista neonazistă a fost explorată de anchetatori abia mai târziu. Aceştia au refuzat multă vreme să facă legătura între diferite asasinate, avansând adesea pista reglărilor de conturi intracomunitare sau criminale.

Grupusculul NSU a putut astfel să acţioneze nepedepsit, în timp ce serviciile de informaţii interne trebuiau să supravegheze îndeaproape neonazismul în general şi acest grup în particular.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.