Principala autostradă dintre Damasc şi Alep a fost redeschisă publicului

Publicat:

Ministerul sirian al Transporturilor a anunţat sâmbătă că principala autostradă dintre Damasc şi oraşul Alep a fost redeschisă publicului, după recucerirea ei din mâinile rebelilor, în cadrul ofensivei susţinute de Rusia, transmite Reuters, porivit agerpres.

Recucerirea autostrăzii M5 marchează o victorie importantă pentru preşedintele Bashar al-Assad, readucând sub controlul statului sirian principala legătură dintre cele două cele mai mari oraşe ale ţării, pentru prima dată de la începutul conflictului.


Citește și : Trump Jr. a obţinut un permis de vânătoare de urs grizzly în nord-vestul statului Alaska

Controlul asupra şoselei de 360 km a fost unul din principalele obiective ale ofensivei în cadrul căreia, cu ajutorul forţelor ruse, forţele guvernamentale siriene au reuşit începând din decembrie să câştige teren în nord-vestul ţării, considerat ultimul fief major al rebelilor. Aceeaşi ofensivă a determinat strămutarea a aproape un milion de oameni, cel mai mare exod din cadrul conflictului vechi deja de nouă ani.

Debarasarea autostrăzii Damasc-Alep de insurgenţi a făcut parte din acordul ruso-turc din 2018 privind crearea unei zone-tampon între combatanţi în regiunea nord-vestică Idlib. Tensiunile dintre Moscova şi Ankara, care susţin tabere diferite în conflictul sirian, dar colaborează în efortul de a ajunge la o soluţie politică, s-au accentuat în cursul ofensivei din nord-vest, cele două părţi acuzându-se reciproc de încălcarea înţelegerilor.

Citește și : Perioada de incubaţie a coronavirusului ar putea fi de 27 de zile

Sâmbătă, un soldat turc a fost ucis de tiruri ale armatei siriene în Idlib, ceea ce ridică la 17 numărul militarilor turci morţi în nord-vestul sirian de la începutul acestei luni. Armata turcă a ripostat distrugând 21 de ţinte aparţinând regimului sirian, a afirmat Ministerul turc al Apărării.

În baza acordului cu Rusia, care susţine forţele regimului, Turcia, care susţine o serie de grupări rebele din Siria, dispune de 12 posturi de observare militară în provincia Idlib.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.