X

Principalele două partide separatiste din Catalonia bat palma pentru guvernarea regională

Principalele două partide separatiste din Catalonia, nord-estul Spaniei, au anunţat luni dimineaţă un acord de principiu pentru formarea unui guvern după alegerile regionale din luna februarie, transmite AFP, potrivit agerpres.

Acordul permite evitarea unui nou scrutin, ce ar fi inevitabil dacă regiunea nu ar avea un nou lider la data limită, 26 mai.

Vezi şi: Raidurile israeliene din Gaza continuă, după ce duminică au fost ucişi 42 de palestinieni – Black News

Stânga Republicană a Cataloniei (ERC) şi Împreună pentru Catalonia (JxC) ‘încheie un acord de principiu pentru (…) a forma un guvern de coaliţie şi a evita astfel scenariul unor noi alegeri’, arată într-un comunicat comun cele două forţe politice, care guvernează din 2015 regiunea.

Liderul ERC, Pere Aragones, vicepreşedinte în exerciţiu al guvernului catalan, ar urma, aşadar, să întrunească voturile necesare pentru a fi ales lider al regiunii, dat fiind că cele două partide au obţinut 33, respectiv 32 de locuri la alegerile din 14 februarie, mandate cărora li se adaugă cele nouă ale Candidaturii de Unitate Populară (CUP), un mic partid separatist de extremă stânga, adică un total de 74 de deputaţi din cei 135 ai parlamentului catalan.

Comunicatul nu furnizează detalii despre conţinutul acordului, precizând doar că acesta este ‘în curs de finalizare’ şi va fi prezentat în cursul zilei într-o conferinţă de presă la Barcelona.

Dezacordurile între cele două partide au împiedicat până acum reînnoirea acordului de guvernare care uneşte aceste formaţiuni începând din 2015. Guvernul regional a fost condus anterior de JxC.

Citeşte şi: O tribună plină cu oameni S-A PRĂBUŞIT într-o sinagogă din Cisiordania (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Divergenţa principală este legată de strategia mişcării separatiste catalane, ERC favorizând dialogul cu guvernul de stânga al lui Pedro Sanchez, pe care îl susţine în parlamentul de la Madrid, în timp ce JxC refuză negocierea cu puterea centrală.

La alegerile din februarie, partidele separatiste au întrunit în jur de 52% din voturi, un rezultat favorizat de un absenteism foarte ridicat. 

Tags: barcelonaCandidatura de Unitate Populară (CUP)cataloniaÎmpreună pentru Catalonia (JxC)madridpartidePedro SanchezPere AragonesspaniaStânga Republicană a Cataloniei (ERC)
Categorii: Externe