Principalele puncte de interes ale agendei sesiunii plenare a Parlamentui European

Publicat:

Membrii Parlamentului European (PE) se reunesc luni seară în sesiune plenară, la Strasbourg, având ca principale puncte pe agendă lansarea dezbaterii privind o ‘foaie de parcurs’ pentru viitorul Europei, acordarea mandatului de negociere în dosarul revizuirii directivei privind lucrătorii detaşaţi şi supunerea la vot a introducerii unui sistem electronic de control al paşapoartelor la frontierele externe ale spaţiului Schengen.

Eurodeputaţii vor participa marţi dimineaţă la o şedinţă prezidată de preşedintele PE, Antonio Tajani, referitoare la rezultatele summitului Uniunii Europene din 19-20 octombrie de la Bruxelles, în prezenţa preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi vor lansa dezbaterea privind o ‘foaie de parcurs’ pentru viitorul Europei, informează agerpres.


Vezi şi: Imagini ŞOCANTE. Un bărbat aruncă cu sânge rece o femeie pe şinele de cale ferată – VIDEO

În cursul serii de marţi, europarlamentarii vor discuta despre protecţia jurnaliştilor în contextul asasinării brutale, în 16 octombrie, a Daphnei Caruana Galizia, o jurnalistă anticorupţie malteză extrem de vocală. Premierul maltez Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce Daphne Caruana Galizia a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul ‘Panama Papers’, Egrant Inc., este deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat.

Potrivit ziaristei, soţia premierului maltez ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului ‘Panama Papers’. În aprilie anul trecut, guvernul condus de Joseph Muscat a reuşit să supravieţuiască unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie, în urma altor dezvăluiri legate de scandalul ‘Panama Papers’, implicându-l pe ministrul energiei.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama.

Citeşte şi: CIA intră puternic în Afganistan. Talibanii sunt ţinta principală

Necesitatea introducerii unor reguli mai dure cu privire la lucrătorii detaşaţi se află în centrul unei dispute în interiorul Uniunii Europene, unele state, precum Franţa, acuzând ţările membre din estul Europei că fac din detaşarea lucrătorilor un instrument de dumping social, în timp ce statele est-europene le acuză pe cele occidentale de protecţionism. Este de aşteptat ca eurodeputaţii să susţină în plen mandatul de negociere cu guvernele statelor membre în legătură cu revizuirea directivei privind lucrătorii detaşaţi.

În forma amendată, noile reguli ar urma să respecte principiul ‘remuneraţie egală pentru aceeaşi muncă în acelaşi loc’, pentru a asigura concurenţa loială între companii şi o mai bună protecţie a lucrătorilor.

Eurodeputaţii vor dezbate miercuri introducerea unui sistem electronic de control al paşapoartelor la graniţele externe ale spaţiului Schengen. Noul sistem, care îl va înlocui pe cel manual, va înregistra diversele informaţii referitoare la persoanele care vin din ţări aflate în afara Uniunii Europene, pentru o şedere de cel mult 90 de zile, şi va permite schimbul de informaţii cu toate punctele de control de la frontierele externe, în vederea stopării intrărilor ilegale.

Citeşte şi: BACŞIŞUL dat de Einstein în Japonia, scos la licitaţie în Israel

În ultima zi a sesiunii plenare, preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice europarlamentare vor decide numele câştigătorului Premiului Saharov pentru libertatea de gândire pe 2017. Finaliştii din acest an sunt Aura Lolita Chavez Ixcaquic, apărătoare a drepturilor omului din Guatemala, opoziţia democratică din Venezuela şi jurnalistul suedezo-eritreean Dawit Isaak (arestat în 2001 de autorităţile din Eritreea în timpul unei represiuni politice), în urma unui vot al comisiilor pentru afaceri externe şi dezvoltare ale PE, din 10 octombrie. Premiul, constând într-un certificat şi 50.000 de euro, va fi acordat pe 13 decembrie în cadrul unei ceremonii la Strasbourg.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de Parlamentul European şi a fost înfiinţat în 1988 pentru a onora persoane şi organizaţii care apără drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. În 2016, laureatele Premiului Saharov au fost activistele Nadia Murad şi Lamiya Aji Bashar, susţinătoare ale minorităţii yazidi, una dintre ţintele abuzurilor şi violenţelor membrilor grupării jihadiste Stat Islamic. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.