X

Principalele trei instituţii ale UE au convenit priorităţile comune pentru 2023 şi 2024

Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, premierul ceh Petr Fiala, în numele Consiliului Uniunii Europene, şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au semnat joi, la Bruxelles, o declaraţie comună privind priorităţile legislative ale UE pentru 2023 şi 2024, indică un comunicat publicat pe site-ul consilium.europa.eu, potrivit agerpres

Documentul evidenţiază o viziune europeană comună pentru o Europă mai puternică în faţa agresiunii brutale şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei, abordând în acelaşi timp alte provocări grave precum criza climatică şi dificultăţile economice. Uniunea Europeană va continua să fie alături de Ucraina şi de poporul său şi în acelaşi timp va accelera tranziţia verde şi cea digitală.

Citește și : Partenerul Evei Kaili îşi recunoaşte implicarea în ‘Qatargate’ şi l-a identificat pe Panzieri drept ”creierul” operaţiunii

Declaraţia comună angajează Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană pentru a acorda prioritate maximă iniţiativelor promise cu privire la Pactul verde european, la realizarea tranziţiei digitale şi consolidarea puterii de redresare a UE, la crearea unei economii care lucrează pentru oameni, la o Europă mai puternică în lume, la promovarea modului nostru de viaţă europeană şi la protejarea valorilor şi democraţiei noastre.

De asemenea, principalele trei instituţii UE salută rezultatele Conferinţei privind Viitorul Europei şi reafirmă angajamentul de a da curs propunerilor, fiecare în sfera sa de competenţă. Multe dintre propunerile Conferinţei se reflectă deja în programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2023.

”Prin adoptarea planului REPowerEU, Uniunea Europeană va elimina gradual dependenţa Europei de energia fosilă rusă şi va promova securitatea energetică şi sursele regenerabile. Cele trei instituţii rămân angajate faţă de găsirea de soluţii comune la nivelul UE pentru a combate criza puterii de cumpărare pentru cetăţeni şi companii”, accentuază declaraţia comună.

”După doi ani duri de pandemie şi cu invazia rusă încă dezlănţuită în Ucraina, este momentul când este nevoie cel mai mult de leadership european. Acţiuni comune sunt necsare pentru a oferi soluţii europene pentru cetăţenii şi companiile noastre. Garantarea că legislaţia noastră în sectorul energiei va ajuta la ţinerea sub control a facturilor şi contribuie la obiectivele noastre climatice pe termen lung, asigurarea sustenabilităţii bugetului UE şi finalizarea reformei azilului şi migraţiei sunt toate priorităţi pentru Parlamentul European”, a declarat preşedinta PE Roberta Metsola.

Premierul ceh Petr Fiala a afirmat că ”declaraţia comună semnată astăzi reafirmă angajamentul nostru de a lucra în vederea unei Europe mai corecte, mai verzi şi mai digitale”. ”De asemenea, ea subliniază hotărârea noastră de a menţine principiile democratice, de a dezvolta în continuare o piaţă unică funcţională şi de a răspunde aşteptărilor cetăţenilor noştri”, a adăugat reprezentantul preşedinţiei Consiliului UE.

Citește și :  Zelenski se opune participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice sub drapel neutru

”Rusia a readus războiul în Europa. Consecinţele acestei agresiuni sunt resimţite puternic în Europa şi în lume. Această declaraţie comună este o dovadă a angajamentului nostru ferm de a rămâne uniţi în sprijinirea Ucrainei şi a poporului său şi în depăşirea marilor provocări ale vremurilor noastre, precum schimbările climatice”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Cele trei instituţii vor continua să lucreze împreună pe baza declaraţiei comune şi a documentelor de lucru conexe, care include 164 de propuneri legislative cheie.

Tags: bruxellesPetr FialaRoberta MetsolaUEUrsula Von Der Leyen
Categorii: Diaspora