Principalul motiv de îngrijorare pentru Europa este urmărirea jihadiștilor care au luptat pe front în Siria şi Irak (Europol)

Publicat:

Europenii care au plecat să lupte în numele Statului Islamic State nu au revenit în număr mare după ce au pierdut bastioanele din Siria şi Irak, dar ei au inspirat un număr crescând de atacuri în ţările lor de origine, a anunţat miercuri organizaţia europeană de poliţie Europol, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Şeful Centrului de combatere a terorismului al Europol, Manuel Navarrete, a estimat că principalul motiv de îngrijorare pentru oficialii antiterorism occidentali este urmărirea combatanţilor care au luptat pe front în Siria şi Irak.


Citește și : Slovacia amână decizia de înlocuire a avionelor sale de vânătoare de producţie rusească

”Principala ameninţare vine de la combatanţii terorişti străini, chiar dacă numărul celor care se întorc este destul de scăzut”, a spus Navarrete.

El a explicat că atacurile teroriste din ultimii ani, comise de ‘lupi singuratici’ care au folosit un cuţit sau o maşină pentru a-şi duce la îndeplinire planul, au fost mult mai dificil de prevenit pentru poliţie decât atentatele clasice.

Numărul atacurilor şi al tentativelor de atentate s-a dublat anul trecut faţă de anul anterior, ajungând la 205, în aceste acţiuni pierzându-şi viaţa 62 de persoane.

Citește și : Reacţia premierului britanic la situaţia copiilor de migranţi din SUA: ‘Profund şocantă’

Din cei peste 5.000 de europeni – majoritatea provenind din Marea Britanie, Franţa, Germania şi Belgia – care s-au alăturat jihadiştilor din Siria şi Irak, aproximativ 1.500 au revenit în ţările lor, iar 1.000 au fost ucişi, conform Europol. Există puţine informaţii disponibile despre soarta celorlalţi.

În statele membre ale Uniunii Europene au fost arestate în 2017 peste 700 de persoane având legătură cu activitatea teroristă, a adăugat Manuel Navarrete, în opinia căruia controalele frontaliere şi supravegherea mai dure din Europa au descurajat revenirea în ţările de origine a multor combatanţi jihadişti occidentali plecaţi în Siria şi Irak.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.