Principalul partid al indigenilor din Noua Zeelandă vrea să schimbe numele ţării

Publicat:

Partidul Maori din Noua Zeelandă vrea ca numele oficial al ţării să fie schimbat în ‘Aotearoa’, pentru a face mai vizibilă în viaţa publică limba indigenilor, transmite luni dpa şi agerpres., citând presa locală.

Acelaşi partid mai propune ca Wellington, capitala ţării, să devină Te Whanganui-a-Tara, iar Christchurch, Otautahi.


Citeşte şi: Iranul a pus în funcţiune peste 1000 de centrifuge nucleare

Propunerea a fost anunţată în perspectiva alegerilor parlamentare de pe 17 octombrie.

‘Este inacceptabil că numai 3% dintre locuitorii ţării îi pot vorbi limba oficială’, a declarat Rawiri Waititi, candidat al Partidului Maori.

Noua Zeelandă are două limbi oficiale – engleza şi maori (sau te reo).

Prim-ministrul Jacinda Ardern, care încearcă să obţină un al doilea mandat la viitoarele alegeri, nu a spus dacă susţine sau nu schimbarea numelui ţării.

‘Aud tot mai des folosindu-se Aotearoa interşanjabil cu Noua Zeelandă, iar acesta este un lucru pozitiv’, a declarat ea, citată de cotidianul New Zealand Herald.

‘Fie că îl vom schimba sau nu prin lege, nu cred că schimbă faptul că Noua Zeelandă este tot mai mult numită Aotearoa’, a adăugat Jacinda Ardern.

Citeşte şi: Al doilea val de coronavirus obligă mapamondul să revină la măsurile de izolare

Între timp, vicepremierul Winston Peters a criticat, pe Twitter, planul Partidului Maori. ‘Aceasta nu este decât vânare de titluri de senzaţie fără nicio consideraţie faţă de costurile pentru această ţară’, a scris el.

Eforturi de redenumire a Noii Zeelande au loc de mulţi ani. Numele actual al ţării se trage de la coloniştii olandezi, care au numit-o după provincia olandeză Zeeland.

În limba maori, Aotearoa înseamnă ‘ţara norului alb’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Banca Mondială va oferi R.Moldova un nou împrumut de 37,3 milioane de euro

Banca Mondială va oferi R.Moldova un nou împrumut de 37,3 milioane de euro Banca Mondială va oferi Moldovei un împrumut de 37,3 milioane de euro...

Liderul unei grupări extremiste, care plănuia să ucidă copii evrei în New York, arestat la Chișinău la începutul lunii

Liderul unei grupări extremiste, care plănuia să ucidă copii evrei în New York, arestat la Chișinău la începutul lunii Michail Chkhikvishvili, liderul unei grupări extremiste,...

Krasnoselski: Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru

Krasnoselski: Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru, dar Moldova în mod...

CEC atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală

CEC atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.