Principalul site de știri din Ungaria rămâne fără redactorul-șef! Începuse să-l ‘deranjeze’ pe Orban

Publicat:

Proprietarul principalului site independent de ştiri ungar index.hu a anunţat miercuri că l-a concediat pe redactorul-şef Szabolcs Dull, la o lună după ce acesta a avertizat că independenţa site-ului pe care îl conduce faţă de guvern este în pericol, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Index şi-a setat barometrul privind independenţa la “în pericol”, “pentru a semnala ceea ce numeşte tentative externe de a influenţa conţinutul” celei mai mari organizaţii media critice faţă de guvernul premierului Viktor Orban.


Citește și: 14 răniți la o înmormântare din Chicago (VIDEO)! Trump spune că-i ‘mai rău ca în Afganistan’!

Orban, un iliberal autodeclarat, a condus guvernul său naţionalist în numeroase dispute cu Uniunea Europeană, care a iniţiat o procedură punitivă din cauza erodării statului de drept, inclusiv a libertăţii media, la Budapesta.

La summitul din weekend, Orban a reuşit să obţină diluarea condiţiilor privind respectarea statului de drept pentru a obţine acces la fondul de redresare după pandemie, fapt despre care analiştii spun că îl va încuraja să-şi consolideze controlul asupra puterii.

Preocupările mai vechi privind independenţa Index s-au accentuat după ce omul de afaceri pro-guvernamental Miklos Vaszily a dobândit un control semnificativ asupra finanţării site-ului mai devreme în acest an.

Vaszily nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta aceste informaţii.

Într-un comunicat, Laszlo Bodolai, şeful fundaţiei care deţine site-ul de ştiri, Index.hu Zrt., a spus că Dull s-a dovedit incapabil să controleze tensiunile interne de după venirea lui Miklos Vaszily şi presupuse tentative de a controla conţinutul redacţional.

Laszlo Bodolai a spus că haosul creat a dus la o scădere a veniturilor, în condiţiile în care firmele de publicitate au stat departe de site.

“Cel mai important lucru este ca toată lumea să dea dovadă de reţinere. Independenţa politică a Index nu este în pericol”, a scris el într-o scrisoare către personal.

Citește și: Trump dă cărțile pe față: ‘Pandemia se va înrăutăţi, înainte de a se ameliora’

Szabolcs Dull spune că a fost concediat din cauza avertismentelor pe care le-a publicat în Index cu privire la tentativele tot mai accentuate de a influenţa site-ul din exterior şi a barometrului de măsurare a independenţei pe care îl publică din 2018.

“Cred că îngrijorările personalului erau rezonabile şi ca redactor-şef am făcut ce mi-a dictat conştiinţa datoriei în circumstanţele respective”, a afirmat el.

Bodolai nu a numit un nou redactor-şef, dar a precizat că jurnalistul veteran Pal Szombathy va deveni CEO al fundaţiei Index.hu Zrt. Precedenţii CEO al fundaţiei şi-au dat demisia rapid unul după altul în ultima lună.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.