X

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a sosit în Egipt

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a sosit duminică în Egipt, pentru o vizită de două zile, în cadrul primului său turneu în străinătate după numirea sa în iunie, informează AFP.

El a fost întâmpinat de preşedintele Abdel Fattah al-Sissi pe aeroportul internaţional din Cairo, unde un covor roşu a fost desfăşurat până la scara avionului, potrivit agerpres.

Potrivit unei postări pe Twitter a şefului de cabinet al prinţului Mohammad, Bader al-Asaker, delegaţia saudită a fost escortată de avioane de luptă egiptene, odată intrată în spaţiul aerian al Egiptului.

Prinţul Mohammad bin Salman va avea o întrevedere cu Abdel Fattah al-Sissi, aliat strategic, şi cu alţi oficiali, înainte de a pleca miercuri spre Marea Britanie, apoi a ajunge în cursul lunii în SUA.

Citește și : Siria : Forțele guvernamentale „au avansat pe mai multe direcţii” în Ghouta Orientală

Riadul consideră Egiptul un element fundamental în stabilitatea regională, mai ales după destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, în 2013.

Riadul şi Cairo colaborează în mai multe dosare regionale importante, în special în războiul din Yemen şi în blocada asupra Qatarului, în scopul de a contra influenţa Iranului, marele rival al Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu (OM).

În 2015, în timpul unei vizite a regelui Salman la Cairo, cele două ţări au convenit asupra retrocedării către Arabia Saudită a două insule din Marea Roşie, provocând un val de proteste în Egipt.

Al-Sissi a ratificat acest acord în 2017, iar sâmbăta Înalta Curte Constituţională a Egiptului a ridicat toate obstacolele juridice din faţa acestei retrocedări.

Mohammad bin Salman soseşte la Cairo cu mai puţin de trei săptămâni înainte de realegerea aşteptată a lui Al-Sissi, fără contracandidat serios.

Pe plan intern, Mohammad bin Salman, numit prinţ moştenitor în iunie 2017 de tatăl său, regele Salman, după îndepărtarea rivalilor săi, încearcă să-şi consolideze puterea în regat, cel mai mare exportator de petrol din lume.

Tags: Abdel Fattah al-SissiCairoegiptMarea RosieMohamed MorsiMohammad bin SalmanprotesteRiadstrăinătateturneu
Categorii: Sinteze