Prinţul William şi Theresa May au participat la ceremonia de marcare a centenarului bătăliei de la Amiens

Publicat:

Prinţul William şi prim-ministrul britanic Theresa May au luat parte miercuri la ceremonia de marcare a centenarului bătăliei de la Amiens, în nordul Franţei, bătălie ce a însemnat debutul ofensivei aliate care a grăbit înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Amiens a simbolizat înţelegerea cordială, cooperarea fără de care victoria era imposibilă. Este, deci, câte se poate de firesc ca aceeaşi coaliţie internaţională să se reunească din nou la Amiens astăzi, alături de fostul nostru inamic, într-un spirit de pace şi de parteneriat’, a declarat ducele de Cambridge la începutul ceremoniei, în jurul orei 13.00 GMT), la catedrala Notre-Dame din Amiens.


Citește și : Italia: Scandal după un anunţ antiromi făcut într-un tren pe ruta Milano-Cremona-Mantua

În jur de 3.000 de persoane – militari şi civili -, printre care mai multe sute de descendenţi ai combatanţilor, veniţi din toate ţările Commonwealth-ului şi din Franţa, s-au adunat pentru a le aduce un omagiu zecilor de mii de soldaţi morţi acum în secol în tranşee.

Bătălia de la Amiens a declanşat ‘Ofensiva celor 100 de zile’, o serie de atacuri care au împins tot mai mult trupele germane, conducând la semnarea armistiţiului pe 11 noiembrie 1918.

La ceremonie au asistat, printre alţii, ministrul francez al apărării, Florence Parly, reprezentanţi canadieni, americani, australieni, irlandezi şi nord-irlandezi, precum şi fostul preşedinte german Joachim Gauck. Pe lângă cei 2.000 de invitaţi aflaţi în catedrală, alte în jur de 1.200 de persoane au urmărit evenimentul pe un ecran gigant în faţa imensului edificiu gotic.

Citește și : Coaliția de centru-stânga din Slovenia l-a nominalizat pe Marjan Sarec la funcția de premier

Ceremonia de la Amiens a prilejuit a doua prezenţă a premierului britanic Theresa May în Franţa în această săptămână, după întâlnirea de luni cu preşedintele Emmanuel Macron pe tema Brexit-ului. Macron, născut chiar la Amiens, nu a fost prezent la evenimentul de miercuri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.